Program for statsbesøg i Forbundsrepublikken Tyskland

Efter indbydelse fra Forbundsrepublikken Tysklands Præsident H.E. Frank-Walter Steinmeier aflægger H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen statsbesøg i landet i dagene 10.-13. november 2021. Besøget finder sted i Tysklands hovedstad Berlin, hvor både Dronningen og Kronprinsen er til stede, hvorefter Dronningen alene fortsætter besøget i delstaten Bayerns hovedstad München.

Foto: Per Morten Abrahamsen og Steen Evald ©

Statsbesøget vil indeholde et erhvervsfremstød samt besøg ved kulturinstitutioner. Sidste år kunne Danmark og Tyskland fejre ”Det dansk-tyske kulturelle Venskabsår”, og under statsbesøget vil der blive indgået aftaler inden for de kreative uddannelser og på kunst- og kulturområdet.

Program

 

Onsdag den 10. november

Modtagelse i Berlins Lufthavn
Kl. 9.30 
                                               
Dronningen ankommer til Berlins Lufthavn, hvor chef for Bundespräsidialamt Stephan Steinlein og Danmarks ambassadør i Tyskland, H.E. Susanne Hyldelund, byder Majestæten velkommen.

I forbindelse med ankomsten affyres en kanonsalut på 21 skud, og to jagerfly fra det tyske luftvåben vil overflyve området. Majestæten vil desuden inspicere en opstillet æresgarde.

Officiel modtagelse på Schloss Bellevue
Kl. 10.45 
                                               
Dronningen og Kronprinsen modtages officielt af Tysklands Præsidentpar i deres officielle residens Schloss Bellevue. Schloss Bellevue, som ligger central i Berlins Tiergarten tæt ved floden Spree, har været officiel residens for Tysklands forbundspræsident siden 1994.

Dronningen og Kronprinsen vil under modtagelsen skrive i gæstebog og hilse på de to officielle delegationer, hvorefter Majestæten vil inspicere en æresgarde under overværelse af blandt andre Kronprinsen.

Besøg ved Universitetshospitalet Charité
Kl. 11.50
                                                 
Dronningen besøger Universitetshospitalet Charité, som er det største universitetshospital i Europa med international anerkendelse for sin forskning, uddannelse og behandling. Under besøget vil Majestæten blandt andet overvære oplæg om hospitalets historie og udvikling samt besøge projektstationer, hvor hospitalets nyeste projekter præsenteres. 

Besøg ved Vattenfall Kraftwerk Reuter West
Kl. 12.00
                                                 
Kronprinsen besøger Vattenfalls kraftværk Reuter West, hvis kulkraftværk er ved at blive afviklet som følge af Tysklands ambition om en kulfri energisektor. I fem årtier har kulkraftværket leveret varme- og elforsyning til den vestlige del af Berlin, men fremover skal værket spille en vigtig rolle i Vattenfalls planlagte udfasning af kul i Berlin inden 2030.

Kronprinsen vil under besøget blandt andet blive præsenteret for Vattenfall og kraftværket Reuter Wests nuværende produktionsform, hvorefter Hans Kongelige Højhed vil blive introduceret til kraftværkets proces med den igangværende og fremtidige omstilling fra kul til grønnere løsninger.

Officiel frokost hos H.E. Forbundskansler Angela Merkel
Kl. 13.30 
                                               
Dronningen og Kronprinsen deltager i en officiel frokost i den tyske kanslers officielle residens og sekretariat, Kansleramt. Ved ankomsten vil Forbundskansleren modtage Majestæten og Hans Kongelige Højhed.

Kranselægning ved Neue Wache
Kl. 14.55
                                                 
Dronningen og Kronprinsen deltager i kranselægning ved Neue Wache, som er et mindesmærke over ofre for fascisme og militarisme. Kransen lægges ved en kopi af Käthe Kollwitz’s statue ”Moder med død søn”, der er placeret inde i bygningen.

Besøg ved Humboldt Forum
Kl. 15.20
                                                 
Dronningen og Kronprinsen besøger Humboldt Forum, som er det nye berlinske kulturcenter, der åbnede i sommeren 2021. Humboldt Forum huser blandt andet de ikke-europæiske samlinger fra Berlins statsmuseer samt det tyske etnologiske museum og museet for asiatisk kunst. Under besøget vil Dronningen og Kronprinsen se udstillingen ”Berlin-Global”, der omhandler Berlins moderne historie.

Besøg ved Brandenburger Tor
Kl. 16.05
                                 
Dronningen og Kronprinsen modtages af Berlins borgmester Michael Müller ved den tyske hovedstads berømte monument Brandenburger Tor. Monumentet er den eneste bevarede byport fra Berlins gamle toldmur.

Reception for den danske erhvervsdelegation
Kl. 17.00
                                                 
Kronprinsen deltager i en reception for den danske erhvervsdelegation. Ved ankomsten modtages Hans Kongelige Højhed af direktør for Trade Council Steen Hommel, som efterfølgende vil præsentere Kronprinsen for repræsentanter fra erhvervsorganisationerne.

Statsbanket på Schloss Bellevue
Kl. 19.30
                                                 
Dronningen og Kronprinsen deltager i statsbanket på Schloss Bellevue. Tysklands Præsident er vært ved statsbanketten. 

Torsdag den 11. november

Åbning af den dansk-tyske erhvervskonference i Kosmos
Kl. 9.10
                                                 
Dronningen og Kronprinsen deltager i åbningen af den dansk-tyske erhvervskonference. Konferencen finder sted i Kosmos, der i 1961 åbnede som landets mest moderne filmteater. Arkitekterne af bygningen lod sig dengang inspirere af tidens rumkapløb, og de indvendige lamper er eksempelvis bygget, så de ligner stråler fra en rumraket.

Ti år efter murens fald gennemgik bygningen en omfattende modernisering og fungerer i dag som konferencecenter. I forbindelse med åbningen vil Dronningen og Kronprinsen blive modtaget af udenrigsminister Jeppe Kofod, hvorefter Majestæten vil holde åbningstale.

Aktiviteter i forbindelse med erhvervskonference i Kosmos
Kl. 10.00 
                                               
I forbindelse med erhvervskonferencen deltager Kronprinsen i en række aktiviteter. Hans Kongelige Højhed vil blandt andet overvære og holde tale ved et cross sectional seminar, hvorefter Kronprinsen vil besøge de tre sektorspor: energisporet, sundhedssporet og fødevaresporet. Hans Kongelige Højhed overværer afslutningsvis åbningen af et fødevareseminar og præsenteres blandt andet for bæredygtige løsninger.

Besøg ved Pierre Boulez koncertsal
Kl. 10.20 
                                               
Dronningen besøger musikkonservatoriet Barenboim-Said-Akademie, der tilbyder bachelorgrader og diplombeviser i musik. Majestæten præsenteres for Akademiets ellipseformede koncertsal Pierre Boulez, hvor der hver sæson afholdes omkring 150 arrangementer.

Besøget markerer startskuddet på en ny fireårig samarbejdsaftale mellem Statens Kunstfond og Pierre Boulez Saal. Samarbejdet vil indebære opførelsen af et antal værker med ny kompositionsmusik af danske komponister for et tysk og internationalt publikum i Pierre Boulez Saal. Under besøget vil Majestæten blive præsenteret for de oprindelige tanker bag koncertsalens arkitektur og bag Barenboim-Said Akademiet, hvorefter Dronningen vil overvære musikalske indslag fra blandt andre akademiets studerende.

Besøg ved Litteraturhaus Berlin
Kl. 11.30
                                                 
Dronningen besøger Litteraturhaus Berlin, der er en offentlig institution, som har til formål at fremme kultur og litteratur i Berlin. Besøget er en del af et litteraturprogram, der blandt andet omfatter et seminar for danske lektorer i Tyskland samt flere litteraturarrangementer for børn.

I forbindelse med besøget vil Majestæten se en ny udstilling om Herman Bang og hilse på de deltagende børn ved et litteraturarrangement om forfatter Ole Lund Kirkegaard. Dronningen vil herefter overvære et foredrag om Herman Bangs betydning for dansk, tysk og europæisk litteratur samt afsløre en mindeplade for forfatteren.  

Frokost i Litteraturhaus Berlin
Kl. 12.40

Dronningen deltager i en frokost i Litteraturhaus Berlin.

Besøg ved AEDES Arkitekturforum
Kl. 14.00
                                                 
Kronprinsen besøger AEDES Arkitekturforum, der er en verdenskendt, uafhængig institution samt udstillingssted for international formidling af moderne arkitektur og bydesign. Formålet med besøget er at sætte fokus på fremtidens boligformer, og de danske bidrag udgøres af udvalgte projekter fra Statens Kunstfond og Realdanias boliglaboratorium. Under besøget vil Kronprinsen blive vist rundt i to aktuelle udstillinger og overvære et seminar.

Besøg ved Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung
Kl. 14.45
                                                 
Dronningen og Kronprinsen besøger Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung, som er et nyindviet dokumentationscentrum, der har fokus på forflytning, fordrivelse og tvangsmigration i det tyvende århundredes Europa. Besøget markerer en ny aftale mellem Vardemuseerne og Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung, som fremover skal samarbejde om erindringskultur og formidling af den fælles dansk-tyske historie og tyske tidsvidner i Oksbøl under 2. verdenskrig.

Under besøget vil Dronningen og Kronprinsen blandt andet blive vist rundt i en udstilling, der formidler oplevelser fra Oksbøllejren.

Besøg ved musikspillestedet Festsaal Kreuzberg
Kl. 16.00
                                                 
Kronprinsen besøger musikspillestedet Festsaal Kreuzberg, som danner ramme om lanceringen af ”NEUSTART”, der er en ny satsning for moderne, dansk musik på det tyske marked i 2022. I forbindelse med besøget vil Hans Kongelige Højhed overvære en række taler og musikalske indslag.

Returarrangement i Deutsches Historisches Museum
Kl. 18.30
                                                 
Dronningen er om aftenen vært ved et returarrangement, hvor også Kronprinsen deltager. Arrangementet afholdes i Deutsches Historisches Museum til ære for Tysklands Forbundspræsident og fru Elke Büdenbender.

Fredag den 12. november

Pressemøde på Humboldt Forum
Kl. 9.45 
                                               
Dronningen afholder pressemøde.

Officiel modtagelse på Residenz München
Kl. 13.45 
                                               
Dronningen fortsætter alene besøget i delstaten Bayerns hovedstad, München. Majestæten modtages officielt på pladsen foran Residenz München, som er det tidligere kongelige palads til Wittelsbach-monarkerne af Bayern. I dag er Residenz München museum og repræsentationslokaler for den bayerske ministerpræsident.  

Besøg ved Glyptothek
Kl. 14.45
                                                 
Dronningen besøger Glyptothek, som er Münchens ældste offentlige museum, der i sin tid blev opført af den bayerske Kong Ludwig I for at huse hans samling af græske og romerske skulpturer. På museet kan besøgende blandt andet opleve værker fra Bertel Thorvaldsen, bestilt af Kong Ludwig I, og Majestæten vil i forbindelse med besøget blive vist rundt i udstillingen.

Besøget ved Glyptothek ligger i forlængelse af fejringerne af Thorvaldsens 250-års jubilæum i 2020 og den netop afsluttede udstilling i München “Bertel Thorvaldsen und Ludwig 1”.

Besøg ved Munich Urban Colab
Kl. 16.00 
                                               
Dronningen besøger Munich Urban Colab, som er en del af Europas største entreprenørskabscenter ”UnternehmerTUM”. Munich Urban Colab er et eksempel på, hvordan Bayern har øget indsatsen omkring bæredygtigt iværksætteri, og under besøget vil Majestæten blandt andet blive præsenteret for udvalgte innovationsværksteder og hilse på danske start-ups, der deltager i en innovations-camp.

AFLYST: Statsbanket i Residenz München
Kl. 19.30
                                                 
I anledning af Dronningens besøg afholdes der statsbanket i Residenz München.

Lørdag den 13. november

Besøg ved Akademie der Bildenden Künste
Kl. 10.00
                                                 
Dronningen besøger Akademie der Bildenden Künste, som er et af verdens mest anerkendte uddannelsessteder for kunsthåndværk og design. I forbindelse med besøget vil Majestæten blandt andet få fremvist værker af akademiets elever og besøge smykkeværkstederne. 

Besøget markerer et nyt stipendiatsamarbejde mellem Statens Kunstfond og Akademiet, som bygger videre på de store udstillinger af dansk smykkekunst i 2020 på henholdsvis Antikensammlung i München og Museum für Angewandte Kunst i Køln.