Broderier

Læs mere om H.M. Dronningens broderier.

Ifølge Dronningen selv hadede Majestæten som barn håndarbejde og foretrak at tegne. Det ændrede sig i sommeren 1960, da Dronning Ingrid med en gruppe veninder hyggede sig på Graasten Slot med at brodere, mens synet af de smukke, kulørte garner satte gang i den unge tronfølgers lyst til at sy. Det blev hurtigt til en selskabstaske, broderet til moderen i et improviseret, flammeagtigt motiv, et brilleetui til H.K.H. Prinsesse Benedikte og et stolebetræk til Amalienborg - alle udført uden mønstre.

Siden er det - foruden de officielle, broderede kirketekstiler - blevet til utallige private broderier, der er blevet foræret som gaver eller brugt i Dronningens egne stuer: selskabstasker og brilleetuier til veninder og familiemedlemmer, julekalendere til alle børnebørnene, en tre-en-halv meter lang juledug til Marselisborg Slot, pudebetræk og møbelbetræk til slottene, Kongeskibet Dannebrog og Jagthuset i Trend, kaminskærme til blandt andet Fredensborg Slot og endda et toiletbord til H.K.H. Kronprinsessen.

Broderierne laves nu efter mønstre, som Dronningen selv kreerer på millimeterpapir, gerne med udgangspunkt i modtagerens monogram og omviklet med slyngede former. Broderiernes farver tilpasses, ligesom motivet, personen eller det rum, hvor broderiet skal anbringes.

Dronningen har desuden designet flere broderier for Håndarbejdets Fremme, heriblandt mønstre til kalendere, pudebetræk og dækkeservietter.

Dronningens private broderier har været udstillet på Koldinghus Slot i 2021.

Udvalg af broderier

Se eksempler på Dronningens broderier i galleriet nedenfor.