Fredensborg Slotskirke
Fredensborg Slotskirke er opført i årene 1724–1726 af arkitekten Johan Cornelius Krieger. Kirken var den første udvidelse af det Fredensborg Slot, som blev bygget i årene 1720–1722 til Frederik 4.
Kirkens indre fremstår stort set som da den blev skabt. Hvad der umiddelbart synes at være marmor er marmoreret træværk. Søjlernes kapitæler i pulpituret er bemærkelsesværdige. Søjlerne er korintiske, men nogle af akantusbladene er erstattet af elefantsnabler. Det er Kriegers såkaldt ”Danske Kapitæl”, hvor elefanten kan antages at referere til Elefantordenen.
Alteret er udført af billedskæreren Friedrich Ehbisch, mens altertavlens billede ”Dommedag” er malet af Henrik Krock. På selve alterbordet er lagt et alterklæde med rigsvåbnet og teksten ”ANNO 1779 D: 11te October” broderet i guldtrækkerarbejder. Broderiet er det originale; mens klædet er skiftet. Datoen kan henvise til blandt andet Frederik 4.s fødselsdag. På altrets postament findes de fire evangelister. Selve altersølvet er fremstillet til kirkens indvielse den 11. oktober 1726 og er prydet med Frederik 4.’s kronede spejlmonogram.
Prædikestolen er udført af Ehbisch og Green. Fodstykket er udformet som klippeblokke, hvorpå hvide fredsduer sidder. Stolen er udsmykket med tre kvindeskikkelser, symboliserende troen med kors og kalk, kærligheden med barnet og håbet med ankret. Til at hjælpe præsten med at holde tiden på prædiken på en time, er der anbragt et timeglas på pulpituret ud for prædikestolen. De fire glas viser et, to, tre og fire kvarter.
Kirkens oprindelige kongestol var placeret i rummets nordøstlige hjørne, hvor der er det bedste udsyn til prædikestolen. Herfra kunne man også se at alteret er malet på bagsiden. Allerede i 1728 lod Frederik 4. en ny kongestol indrette i kirkens vestlige ende. Den blev i 1775 af arkitekten C.F. Harsdorff erstattet med den nuværende, der stadigvæk anvendes af kongefamilien. Orgelet, over kongestolen, er bygget af Marcussen og Reuter i Aabenraa i 1848. Den 27. oktober 2006 blev maleren Per Kirkebys store loftsmaleri, der forestiller opstandelsen, afsløret. Der har ikke tidligere været et plafond i kirken.
Kirkens ydre blev restaureret omkring år 2000. Kirken fik ved den lejlighed blandt andet nyt glaseret tegltag, renoveret spirets tømmerkonstruktion samt påsat ny kobberbelægning.
Kongefamiliens kirkelige handlinger i slotskirken
Fredensborg Slotskirke har været anvendt til mange kirkelige handlinger for kongefamiliens medlemmer. Af begivenheder i nyere tid er blandt andet: Arveprins Knuds dåb i 1900, Frederiks 9’s og Arveprins Knuds konfirmationer i 1915, Arveprinsesse Caroline-Mathildes og Arveprins Knuds bryllup i 1933, Dronning Margrethe (1955), Prinsesse Benediktes (1959) og Dronning Anne-Maries (1961) konfirmationer, Prinsesse Benediktes og Prins Ricards bryllup i 1968, Kronprins Frederiks (1981) og Prins Joachims (1982) konfirmationer og senest Prins Nikolais dåb i 1999.
Sognekirke
Kirken er som en del af Fredensborg Slot stillet til rådighed for Dronningen. Siden Christian 9. har Asminderød-Grønholt sogne benyttet kirken. Sognenes præster holder derfor ofte gudstjeneste, barnedåb og bryllupper i kirken. Herudover er kirken normalt lukket. Den indgår dog som en del af slotsrundvisningerne i juli måned.