Statsbesøg til Forbundsrepublikken Tyskland

Foto: Per Morten Abrahamsen og Steen Evald ©

Efter indbydelse fra Forbundsrepublikken Tysklands Præsident H.E. Frank-Walter Steinmeier aflægger H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen statsbesøg i dagene 10.-13. november 2021. Besøget finder sted i Tysklands hovedstad Berlin, hvor både Dronningen og Kronprinsen er til stede, hvorefter Dronningen alene fortsætter besøget i delstaten Bayerns hovedstad München. Statsbesøget vil indeholde et erhvervsfremstød samt besøg ved kulturinstitutioner. Sidste år kunne Danmark og Tyskland fejre ”Det dansk-tyske kulturelle Venskabsår”, og under statsbesøget vil der blive indgået aftaler inden for de kreative uddannelser og på kunst- og kulturområdet.

Besøget indledes den 10. november i Berlin, hvor Dronningen og Kronprinsen modtages af den tyske Præsident Frank-Walter Steinmeier og fru Elke Büdenbender. Efterfølgende deltager Dronningen og Kronprinsen i frokost med den tyske kansler og besøger blandt andet Brandenburger Tor. Om aftenen afholder Præsidentparret statsbanket på Schloss Bellevue, der er Præsidentens residens i hjertet af Berlin.

Den 11. november vil Dronningen og Kronprinsen blandt andet overvære åbningen af et stort dansk erhvervsfremstød, der har fokus på løsninger inden for grøn energi, sundhed, fødevarer og bæredygtig produktion. Danmark og Tyskland er som nabolande tætte partnere, og Kronprinsen vil overvære dele af erhvervsfremstødets dansk-tyske erhvervsseminar.

Under det videre statsbesøg i München vil Bayerns ministerpræsident blandt andet være vært for en banket i anledning af Majestætens besøg.

Dronningen har igennem sin snart 50 år lange regeringsperiode aflagt statsbesøg i store dele af verden, og besøget i Tyskland bliver Dronningens udgående statsbesøg nummer 55. Det overordnede formål med et dansk statsbesøg er at etablere, styrke og fremme forbindelserne landene imellem og herunder at udvikle sociale, erhvervsmæssige og kulturelle relationer. Det seneste udgående statsbesøg fandt sted i 2019, hvor Dronningen sammen med Kronprinsen besøgte Argentina.