Sølv, porcelæn og glas

En stor del af den kongelige samling af sølv, glas og porcelæn bliver brugt til hverdag og fest, mens andre dele er udstillet på Rosenborg Slot.

I de kongelige samlinger indgår store mængder af sølv, glas og porcelæn, brugt til hverdag, fest eller pynt. En stor del af det historiske sølv, glas og porcelæn anvendes stadig ved større arrangementer i Kongehuset, mens andre dele er taget helt ud af brug og overdraget til udstillingen ved Kongernes Samling på Rosenborg Slot.

Sølvsamlingen, hvoraf en stor del ejes af staten, består af service; tallerkener, bestik, vaser med videre, samt brugs- og pyntegenstande fra flere århundreder. Samlingen rummer blandt andet 800 sølvtallerkener med Rigsvåbenet, hvoraf 100 stammer tilbage fra 1700-tallet. Tallerkenerne anvendes sammen med Christian den 9.s sølvknive fra 1864 ved nytårstaflet og statsbesøg, hvor der indimellem også dækkes op med Christian 7.s store suppeterriner i sølv. Til de nyeste sølvgenstande hører en større samling nye Georg Jensen knive, som Dronning Margrethe fik foræret i 70-årsgave i 2010. 

Blandt de mange pyntegenstande i sølv kan især nævnes den imponerende opsats, som hofjuveler Anton Michelsen fremstillede til Christian 9. og Dronning Louises guldbryllup i 1892 som en gave fra danske godsejere. Det næsten 200 kilo tunge sæt består af tre figurgrupper og to kandelabre med motiver fra den nordiske mytologi, alt beregnet til at pynte taffelbordets midte. Michelsen er også leverandør af en stor del af Kongehusets nyere sølvgenstande, blandt andet et spejl-sæt med margueritter, designet til den daværende Prinsesse Margrethes toiletbord i 1941.

Rundt fad til brød i forgyldt sølv i gammelrussisk stil med celleemalje og tilhørende saltkar. Foto: Iben Kaufmann ©
Champagnekøler (kovsh) i forgyldt sølv, Fabergé 1892. Udlånt til Amalienborgmuseet. Foto: Iben Kaufmann ©

Glassamlingen består af adskillige sæt drikkeglas fra de seneste 300 år, foruden en ældre samling glaspokaler, som primært opbevares på de fungerende slotte. Bedst kendt i glassamlingen er Frederik 4.s enestående glaskabinet på Rosenborg Slot. Rummet blev indrettet i 1714 til den udsøgte samling af cirka 1000 glas og glasgenstande, som Frederik 4. blandt andet havde fået i gave af byen Venezia, Europas førende glasproducent, under et besøg i 1709. 

Foto: Ole Mortensen ©
Moserglas. Foto: Ole Mortensen ©

Når der dækkes borde til de store kongelige arrangementer, kræves der naturligvis store mængder porcelæn, og Kongehusets samlinger rummer adskillige store stel, udført gennem de seneste knap 300 år. En væsentlig del af samlingen er fremstillet på Den Kongelige Porcelainsfabrik. Det gælder ikke mindst det berømte og meget kostbare Flora Danica stel med motiver fra den danske flora. Stellet blev bestilt af Christian 7. som en gave til Catharina den Store af Rusland, som imidlertid døde, inden stellet var færdigt og derfor aldrig modtog det. Andre berømte stel i samlingerne er Frederik 6.s dessertstel, formgivet til Christiansborg Slot af Hetsch, samt Ordensstellet, som er dekoreret med Elefantordenen i kæde. De to sidstnævnte stel anvendes fortsat ved nytårstaflet og andre større begivenheder i Kongehuset.

En del af Flora Danica stellet er udstillet i rummet kaldet ”Rosen” i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. På Rosenborg Slot i Porcelænskabinettet har man siden 1800-tallet udstillet nogle af Kongehusets fineste porcelænsgenstande, blandt andet Meisnerporcelæn fra første halvdel af 1700-tallet, Sèvres-porcelæn og kinesisk porcelæn.