H.K.H. Prinsesse Marie

Marie Agathe Odile, Hendes Kongelige Højhed, Prinsesse af Danmark, grevinde af Monpezat, er født den 6. februar i 1976 i Paris, Frankrig.

Familie

Familie
Prinsessens forældre er Alain Cavallier og Françoise Grassiot, gift den 14. juni 1975, siden skilt. Faderen Alain Cavallier er tidligere medindehaver af et reklamebureau og i dag pensioneret. Moderen Françoise Grassiot er indehaver af hotellet ”Château de la Vernède”. Hun blev den 7. november 1987 gift med Christian Grassiot, finansiel rådgiver. Prinsessen har i alt fire halvbrødre, Benjamin og Gregory Grandet, begge født i Schweiz, og Charles og Edouard Cavallier, begge født i Paris. Alle halvbrødre er ligesom Prinsessen opvokset i Paris.

Prinsesse Marie var indtil brylluppet med H.K.H. Prins Joachim fransk statsborger og tilhørte den romersk-katolske kirke. I forbindelse med ægteskabet overgik Prinsessen til den evangelisk-lutherske kirke og blev dansk statsborger.

Bryllup
​Den 24. maj 2008 blev Marie Cavallier gift med Prins Joachim til Danmark og blev ved brylluppet H.K.H. Prinsesse Marie, grevinde af Monpezat. Vielsen fandt sted i Møgeltønder Kirke, og bryllupsmiddagen blev holdt på Schackenborg Slot.

Læs mere om D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Maries bryllup.

Børn
​H.E. Greve Henrik Carl Joachim Alain, født Prins til Danmark den 4. maj 2009 og H.E. Komtesse Athena Marguerite Françoise Marie, født Prinsesse til Danmark den 24. januar 2012.

Bopæl
Prins Joachim og Prinsesse Marie og parrets to børn, Greve Henrik og Komtesse Athena, er bosat i Washington. Læs mere.

Prins Joachim og Prinsesse Maries bryllup, 2008. Foto: Polfoto ©
Middag i anledning af Prins Joachims 50-års fødselsdag i 2019. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Uddannelse

Uddannelse
Prinsessen gik i grundskole i Paris i årene 1981-1989. I 1989 flyttede Prinsessen til Beau-Soleil International Boarding School i Villars, Schweiz, og gik på kostskolen frem til studentereksamen juni 1993.

Prinsessen har studeret internationale erhvervsforhold og økonomi på Babson College, Boston, Massachusetts, USA (1995-1997) og økonomi på universitetet i Genève (1994-1995). Prinsessen er Bachelor of Arts fra Marymount Manhattan College, New York (1997-1999).

Erhvervsbaggrund
I studieårene arbejdede Prinsessen i sommeren 1994 ved Estée Lauder i Paris som assistent for pressechefen og i sommeren 1997 som assistent for den administrerende direktør i ING Numismatic Group SA i Genève, Schweiz. Prinsessen underviste ved siden af studierne i fransk.

Efter afsluttede universitetsstudier arbejdede Prinsessen som international marketing koordinator hos reklamebureauet DoubleClick Inc. i New York. I 2002 flyttede Prinsessen tilbage til Paris og arbejdede i presseafdelingen i det franske reklamebureau Media Marketing.

I 2004 blev Prinsessen assistent for direktøren i Reuters finansielle nyhedsbureau Radianz i Genève. Fra januar 2005 og frem til ægteskabet med Prins Joachim var Prinsessen direktionssekretær i ING Numismatic Group SA.

Tilknytning til Beredskabet
Prinsesse Marie gennemførte i 2011 en beredskabsfaglig uddannelse i Beredskabsstyrelsen og blev i den forbindelse udnævnt til Korpsmester à la suite. I årene herefter har Prinsessen tilegnet sig et grundlæggende kendskab til styrelsens varetagelse af opgaver gennem besøg hos Beredskabsstyrelsen og flere af styrelsens samarbejdspartnere.

I 2016 blev Prinsessen desuden tilknyttet Beredskabsstyrelsen i Birkerød som særlig projektmedarbejder inden for forebyggelsesområdet og har i den forbindelse deltaget i en række aktiviteter og øvelser.

Den 27. april 2023 deltog Prinsesse Marie i undervisningsmoduler til Beredskabsstyrelsens Indsatslederuddannelse. Efter deltagelsen blev Hendes Kongelige Højhed udnævnt til sektionsleder à la suite. Læs mere.

Tilknytning til Danmarks ambassade i Paris
I perioden 2021 til 2023 var Prinsesse Marie tilknyttet Danmarks Ambassade i Paris som Særlig Kulturrepræsentant i kulturafdelingen som led i en ny satsning for at styrke dansk kultur og samarbejde. Læs mere.

Sprog
​Prinsessens modersmål er fransk. Prinsessen taler desuden dansk, engelsk og spansk.

I sin rolle som Særlig Kulturrepræsentant i kulturafdelingen på Den Danske Ambassade i Paris besøgte Prinsesse Marie i 2021 Danmarkshuset på Champs-Elysées. Foto: Anne Sofie Seyer-Hansen, Danmarks ambassade i Paris ©️
Prinsesse Marie deltog i 2018 i Beredskabsforbundets Landsstævne i anledning af stævnets 40-års jubilæum. Foto: Bjørn Nielsen ©

Protektioner og æreshverv

 • Christian Den Fjerdes Laug i Aalborg 
 • Den Danske Sektion på Lycée International (ærespræsident)
 • Kongelig Mayestaits Acteurs

 • Foreningen til den ædle Hesteavls Fremme

Dekorationer

 • Ridder af Elefantordenen (R.E.)
 • Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum (R.50.Em.)
 • Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 80-års fødselsdag (Em.16.apr.2020)
 • Prins Henriks Mindemedaille (Pr.H.Mm.)
 • Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethes og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks guldbryllup (G.Em.)
 • Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 75-års fødselsdag (Em.16.apr.2015)
 • Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II's 40 års regeringsjubilæum (R.40.Em.)
 • Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 70-års fødselsdag (Em.16.apr.2010.)
 • Erindringsmedaille i anledning af Hans Kongelige Højhed Prinsgemalens 75-års fødselsdag (Em.11.juni.2009.)
 • Hæderstegnet for god tjeneste i redningsberedskabet (Ht.C.F.)

 • St. Olavs Orden, Storkors, Norge (No.St.O.1.)
 • Hvide Roses Orden, Storkors, Finland (Fi.H.R.1.)
 • Den islandske Falkeorden, Storkors, Island (Is.F.1.) 
 • Orange Husorden, Nederlandene (Ne.O.H.D)
 • Leopold den II.s Orden, Storkors, Belgien (B.L.II.1)
 • Orden for gode Gerninger, Storkors, Grækenland (Gr.g.G.1.)
 • Æreslegionen, Storofficer, Frankrig (F.Æl.2.)
 • Den spanske Civile Fortjenstorden, Storkors (Sp.C.F.1.)

Taler

Prinsesse Maries taler