Fredensborg Slotshave modtager Europa Nostra-pris

Fredensborg Slotshave modtager Europa Nostra-pris i kategorien ”Bevarelse af kulturarv” for en fremragende præstation inden for bevarelse, forbedring og tilpasning til nye anvendelser af kulturarv i forbindelse med restaureringen af slotshaven.

Fredensborg Slotshave. Foto: Carsten Ingemann ©

Slots- og Kulturstyrelsen påbegyndte i 2009 et langsigtet restaurerings- og genskabelsesarbejde på Fredensborg Slotshave, der varede helt frem til sidste år. Arbejdet omfattede blandt andet en genetablering af havens midterakse, Brede Allé, der med alléens 258 lindetræer, som strækker sig fra Fredensborg Slot, i dag afspejler grundelementerne i arkitekt Nicolas-Henri Jardins tegninger i barokstil, fra da man omlagde slotshaven i 1760’erne.

Haven forfaldt op gennem 1800-tallet og ind i det 20. århundrede, hvor store dele af haven blev ændret, og flere af barokhaveelementerne blev nedlagt. Billedhugger Johannes Wiedewelts nyklassicistiske skulpturer og mange af de store lindetræer i alléerne blev dog bevaret.

Genplantningen af slotshavens kastanje- og linnealléer begyndte allerede i midten af 1900-tallet og genetableringen af blandt andet skulpturerne kom få årtier senere. I dag fremstår Fredensborg Slotshave med alléerne og havens 176 skulpturer som et stolt eksempel på dansk kulturarv.

Af tidligere danske vinderprojekter kan nævnes restaureringerne af Koldinghus i 1993 og Christian VII’s Palæ på Amalienborg i 1999.