H.K.H. Kronprinsessen indtræder som medlem af FN’s Befolkningsfond UNFPAs nyoprettede uafhængige ICPD25 Højniveaukommission

Foto: Presidential Strategic Communication Unit (PSCU), Kenya ©

Kronprinsessen har takket ja til at indtræde i en ny højniveaukommission, der skal følge op på de globale tilsagn, der blev givet på Nairobi Summit i november sidste år. Tilsagn, der er baseret på UNFPAs tre kernemålsætninger, hvor enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker, og hvor alle unge har mulighed for at udleve deres fulde potentiale.

Baggrunden for Nairobi Summit i november 2019 var 25-års markeringen for vedtagelsen af Kairo-handlingsplanen i 1994. Kairo-handlingsplanen var en milepæl på den globale udviklingsdagsorden, idet 179 lande satte retten til at bestemme over egen krop - det vil sige retten til at selv at bestemme med hvem, hvor mange og hvornår, man vil have børn - øverst på den internationale befolkningsdagsorden. Danmark var vært for topmødet i 2019 sammen med Kenya og UNFPA, og Kronprinsessen deltog sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn samt ca. 8.300 øvrige repræsentanter for regeringer, FN-organisationer, den private sektor og civilsamfund fra 170 lande.

Den nyoprettede højniveaukommission består af ca. 30 medlemmer bredt sammensat af repræsentanter fra den akademiske verden, civilsamfundet, menneskerettighedsforkæmpere, unge, den private sektor, fonde og politikere. Kommissionen ledes af Tanzanias tidligere præsident Jakaya Kikwete og forhenværende canadisk generalguvernør Michaëlle Jean.

Kronprinsessen ønsker med medlemskabet af ICPD25 Højniveaukommissionen at være med til at øge opmærksomheden og dialogen om ligestilling og indsatser, som til gavn for alle, skal sikre en verden, hvor piger og kvinder har lige rettigheder og muligheder.

Kronprinsessen har i 10 år været protektor for UNFPA og har igennem en årrække været engageret i kampen for ligestilling og piger og kvinders rettigheder. Kronprinsessen har også været medlem af ICPD High-Level Task Force.

Kronprinsessen deltager i kommissionens første og indledende møde torsdag den 17. september 2020. Mødet bliver virtuelt.