Verdens to eneste aktive kongeskibe mødes i Danmark

D.M. Kong Harald og Dronning Sonja af Norge ankommer den 15. juni 2023 til København med Kongeskibet Norge og indleder herefter et officielt besøg i Danmark. Dagen efter sejler Majestæterne til Aarhus, og her vil det norske kongeskib være ledsaget af Kongeskibet Dannebrog med Kronprinsparret ombord.

Foto: Aage Sørensen, Ritzau Scanpix ©

Det er et ganske særligt syn, der venter, når verdens to eneste kongeskibe mødes i de danske farvande i forbindelse med det norske kongepars officielle besøg i Danmark. Kong Harald og Dronning Sonja ankommer med Kongeskibet Norge til den danske hovedstad den 15. juni 2023 og efterfølgende vil Kongeparret blive officielt modtaget af H.M. Dronningen på Nordre Toldbod. Efter en begivenhedsrig dag i hovedstaden sejler Kong Harald og Dronning Sonja dagen efter videre til Aarhus, og her vil det norske kongeskib være ledsaget af Kongeskibet Dannebrog med Kronprinsparret ombord.

Kongeskibet Norge og Kongeskibet Dannebrog er de to eneste aktive kongeskibe i verden. Begge skibe kendetegnes ved det hvide skrog og skorstene i gule nuancer. Kongeskibet Dannebrog måler 78,4 meter og Kongeskibet Norge måler 80,2 meter. Kongeskibene er således næsten lige store.

Mens Kongeskibet Dannebrog blev indsat i 1932 som afløser for det forrige danske kongeskib, hjuldamperen Dannebrog fra 1879, blev det norske kongehus først tildelt Kongeskibet Norge i 1947. Det var Haakon 7., der i anledning af sin 75-års fødselsdag modtog skibet som folkegave fra den norske befolkning. Kongeskibet Norge ejes fortsat af den norske regent, mens bemanding, drift og vedligehold varetages af den kongelige norske marine.

I Danmark er Kongeskibet Dannebrog en selvstændig kommando under Søværnet, og skibet tager derfor del i opgaver som for eksempel farvandsovervågning, søredning og uddannelse af kommende officerer. Derudover uddannes der på begge kongeskibe værnepligtige, som gennemgår en sømilitær grunduddannelse og er med til at varetage skibenes daglige drift.

Kongeskibet Norge har også en sømilitær fortid, da det under 2. Verdenskrig blev rekvireret af det britiske søværn til at eskortere allierede konvojer over Atlanterhavet. Efter krigen fik den daværende ejer sin lystyacht retur, men valgte kort tid efter at sælge til den norske befolkning, som forærede det som folkegave til Kongen.

I dag tjener både Kongeskibet Dannebrog og Kongeskibet Norge fortsat som flydende residenser for den kongelige familie, når der aflægges besøg i byer og bygder.

Foto: Olaf Ibsen, Ritzau Scanpix ©
Foto: Kongehuset ©