”Dronningernes antependium” opsættes i Roskilde Domkirke

I anledning af H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum har Menighedsrådet i Roskilde Domsogn valgt at opsætte ”Dronningernes antependium” i Roskilde Domkirke i perioden den 28. november 2021 til den 31. januar 2022.

Foto: Claus Bech, Ritzau Scanpix ©

Dronningen indledte i 1975 et kunstnerisk samarbejde med sin mor, Dronning Ingrid, om tilblivelsen af et nyt antependium, der blev færdig i 1990. Dronningernes antependium blev første gang opsat i forbindelse med Dronning Ingrids begravelse i 2000 og har siden været opsat under Kejserinde Dagmars genbegravelse i 2006. Nu vil antependiet i anledning af Regeringsjubilæet for tredje gang pryde alterbordet i Roskilde Domkirke.

Dronningernes antependium er et alterbordsforhæng, der viser 20 forskellige bibelske motiver, herunder ”Bjergprædiken” og ”Den sidste nadver”, udført af Hendes Majestæt med broderistinget ”petitpoint” i hørtråd. I midten af antependiet er der en mandorla-figur, som illustrerer treenigheden Gud, Søn og Helligånden, omkranset af Dronning Ingrids guldbroderede strålekrans. Størstedelen af de bibelske motiver er syet ind på fire blå bånd, der flugter med altertavlens udsmykning, og guldbroderiet hertil er ligeledes udført af Dronning Ingrid.

Antependiet er syet af et stykke håndvævet stof, der er lavet af væversken John Becker, som igennem mange år var designer for Georg Jensen Damask, hvor John Becker fik udgivet flere end 35 forskellige designs. Guldbroderiet er tegnet af Edith Hansen og monteringen er sket ved Selskabet for Kirkelig Kunst.

I anledning af opsætningen af Dronningernes antependium deltager Majestæten i Roskilde Domkirkes højmesse den 28. november 2021 og en efterfølgende reception.

Antependium

Et antependium er et klæde, der afskærmer alterbordets forside i en kirke. Traditionen med antependier begyndte med brug af kostbare duge, der hang ned langs alterets sider. Antependierne har siden været udsmykket med tidskrævende, kunstneriske motiver, der afspejler samtidens tekstilkunst og som gør alterbordet værdigt til den centrale placering i kirken.