H.K.H. Kronprinsessens tale ved arrangement med fokus på kampen mod børneægteskaber den 27. september 2017

Offentliggjort den 28. september 2017

Kære alle sammen

 

Tak for invitationen til at besøge Hedegårdenes Skole i Roskilde sammen med Udviklingsministeren og generalsekretæren fra Red Barnet.  Tak for en fin velkomstsang.  Og jeg glæder mig til se, hvordan I har arbejdet med en global udfordring, som kan tage unge pigers fremtidsmuligheder fra dem og i værste fald tage deres liv – nemlig børneægteskaber.

Hvert 7. sekund bliver et barn i verden gift. Og det er tragisk.  

Tænk engang; én ud af ni piger i fattige lande bliver gift, før hun fylder 15 år, og når man er gift, bliver det som regel ens opgave at passe hus og hjem, og dermed opgive sine drømme om en uddannelse.  

Det er næsten ikke til at forstå. Det er piger på samme alder, som går i syvende, ottende og niende klasse her på Hedegårdenes skole. 

Piger med store drømme og talenter ligesom jer. I vores del af verden er piger og drenge ens, de har lige muligheder - der er ikke noget, man ikke kan, fordi man er en pige. 

Desværre er det ikke det samme i andre dele af verden, hvor pigernes fremtidsmuligheder er dårligere, bare fordi man er født som pige.

Og det er lysende klart, at når piger får mulighed for at blive i skolen, klarer de sig lige så godt som drenge. 

Når en pige får mulighed for at få en uddannelse, kan hun en dag blive en inspirerende leder, en god medarbejder, eller en der starter sin egen forretning. 

Pigerne kan blive, lige hvad de har lyst til.

Og ved I hvad? Det er ikke bare godt for pigerne. Det er også godt for drengene. Og det er godt for de lande, som pigerne og drengene lever i. 

Når både piger og drenge kan lære et håndværk eller få sig en uddannelse og et job, så bidrager de til deres lands udvikling.

På den måde kan et fattigt land udvikle sig til et rigere land. Det går hurtigere og bedre, når både kvinder og mænd hjælper til.

Derfor skal både piger og drenge have mulighed for at blive i skolen og selv vælge, hvordan de vil leve deres liv, når de bliver voksne.

I ved sikkert, at alle børn i hele verden har de samme helt grundlæggende menneskerettigheder: 

• Børn har ret til at gå i skole. 

• Børn har ret til ikke at blive gift, før de er mindst 18 år gamle. 

• Børn har ret til sundhed, til mad, til tryghed - og børn har ret til at lege.

Man kan faktisk sige, at I børn har ret til et godt liv. 

Og det har vi alle et ansvar for at sikre.  Og der er en plan.

Alle lande i verden har nemlig vedtaget Verdensmålene. Verdensmålene er 17 mål, som tilsammen udgør denne fælles plan for at skabe et bedre verden for alle frem mod 2030 – det er om bare 13 år. 

Verdensmål nummer 5 – lige vilkår og lige muligheder for drenge og piger over hele verden – er en dansk mærkesag, som jeg selv er meget optaget af.  Mål 5 siger blandt andet, at der i 2030 ikke længere må være børneægteskaber, og det er også det konkrete mål, som I har arbejdet med. 

En del af at arbejde med denne problemstilling er først og fremmest at forstå, hvorfor det sker.  Og det kan være svært at forestille sig, når man vokser op i et land, som vores.

Vi kan være enige om, at forældre ønsker det bedste for deres børn.  Så, hvordan kan det være, at de kan gifte dem bort når de kun er børn?

Fattigdom er en af største grunde til, at unge piger bliver gift tidligt og derfor også bliver unge mødre. 

Nogle forældre tvinger deres døtre til at blive gift, fordi de er en unødig udgift, når familien i forvejen ikke har penge nok.

Fattigdom kan betyde, at der ikke er mad nok – at man må gå sulten i seng.  

Hvis ikke der er nok mad til alle, kan ægteskab blive en løsning – det giver muligheden for, at datteren får et bedre liv, og så er der en mund mindre at mætte.  

I nogle lande er unge piger bl.a. i højrisiko for overgreb og misbrug, og ægteskab er set som en god mulighed for at beskytte mod det.

Det er så vigtigt, at vi forstår problemet, vi gerne vil løse.  Uden forståelse finder vi ikke den rigtige løsning, der skal til.  

Jeg glæder mig til at høre om jeres indsigt i og tanker om børneægteskaber, og hvordan vi sætter en stopper for det.  

Det er ikke nemt.  Det vil kræve en langsigtet, sammenhængende og fælles indsats.

For mig er en af de allervigtigste opgaver, vi har foran os, at sikre at alle piger og kvinder – uanset hvor de er bor, og hvad de har – skal kunne leve det liv, de selv ønsker. 

Verdens børn og unge – det er jer – har en vigtig rolle at spille for, at vi kan nå verdensmålene. 

I er en del af den største børne- og ungegeneration nogensinde. Der ligger en kæmpe kraft hos jer. 

Hvert fjerde menneske på jorden er lige nu mellem 10 og 24 år. Og I har alle sammen verdensmålene tilfælles, uanset hvilket land I vokser op i. 

Vi har brug for, at I udfordrer samfundets ledere. At I kommer med ideer til, hvordan samfundet skal udvikle sig for at sikre, at ingen bliver glemt, og at vi alle har lige muligheder. 

Og vi har brug for, at I inspirerer andre børn og unge til at engagere sig i, hvordan vi kan forbedre vores verden for alle. 

Danmark er et lille land. Men vi er kendt over hele verden for vores kamp for piger og kvinders rettigheder. 

Rigtig mange lande fra hele verden vil gerne lære af os, når det handler om at skabe et samfund, hvor piger og drenge har lige muligheder for at opnå deres drømme. 

Med andre ord kan Danmark være en rollemodel for andre lande i verden, ligesom I, med jeres indsats mod børneægteskaber, kan være det for andre. 

Jeg ser frem til at tale med jer og høre jeres tanker og ideer i flere detaljer.  

Det er en vigtig opgave, I har sat jer for.  

Ikke kun fordi, det giver jer en anden forståelse for vores verden. Men fordi I er vokset op i et land med tryghed, hvor jeres rettigheder er beskyttet, og hvor vi har velstand, kan I komme med løsninger, som reflekterer tanker og ideer, der kommer med frie valg.  

Og det har verden brug for. Kreative tanker, som er store og ubegrænsede.

1000 tak for jeres engagement og jeres omsorg for andre mennesker i verden, som ikke er så privilegerede som os.