H.K.H. Kronprinsessens tale ved prisoverrækkelse ved FSR - danske revisorers prisuddeling inden for Danmarks bedste CSR-rapportering den 9. september 2016

Offentliggjort den 12. september 2016

God eftermiddag,

I år er det 22. gang, at FSR – danske revisorer uddeler priser inden for rapportering om Corporate Social Responisibilty.  I år er det 3 gang for mig.  Jeg har set frem til dagen i dag, fordi virksomheders arbejde med samfundsansvar er så vigtigt, ligesom kommunikationen af deres indsats og dennes betydning for deres resultater og de miljøer hvor de opererer.

Jeg er glad for at kunne understøtte den gode udvikling der er i gang, ved at være med til at hylde nogle af de virksomheder, som arbejder målrettet og professionelt med at redegøre for deres CSR indsatser.

Virksomheder, NGO’er, uddannelsesinstitutioner og organisationer, der er her i dag - har dét tilfælles, at I er CSR-interesserede og, at I ønsker at gøre en forskel gennem den måde, I driver virksomhed på.

Dagen er med til at sætte fokus på fremtidens bæredygtige virksomhed og CSR-tendenser og også for at diskutere, hvordan nye forretningsmodeller kan bruges som løftestang for bæredygtighed.

For mig at se er der ikke tvivl om, at fremtiden både byder på nye typer af partnerskaber og forretningsmodeller og på øget samfundsansvar i virksomhedens løbende drift.

Jeg tror, at vi alle er enige om at netop partnerskaberne kommer til at spille en endnu større rolle. Det har jeg set flere eksempler på inden for et område, som er set som afgørende for skabelse af vækst og velstand for alle, og som ligger mit hjerte nært: Og det er opnåelse af ligestilling og beskyttelse af kvinder og pigers rettigheder.

I maj i år, var Denmark værtsland for Women Deliver - den største globale konference med fokus på netop kvinders og pigers rettigheder. På konferencen, blev det slået fast, at piger og kvinder er nøglen til bæredygtig udvikling og til at sikre sunde, dynamiske samfund og økonomier i fremgang. 

Og her har den private sektor med innovative partnerskaber og løsninger en vigtig rolle at spille i at fremme den økonomiske empowerment af kvinder og i at inkludere kvinder på arbejdsmarkedet.

Partnerskaber mellem offentlige institutioner og virksomheder var også fremhævet som nødvendige for at have ’en chance’ for at opnå det 17 nye verdensmål inden 2030.  Det slog General Sekretær, Ban Ki-Moon fast, da han sagde; ”I’m counting on the private sector to drive success”.

Bidraget til en bæredygtig udvikling af vores samfund gennem den måde, der drives forretning på, er kernen i CSR. Det fik jeg et særligt indblik i, da jeg tidligere i år besøgte Novo Nordisk, som sidste år vandt CSR Prisen i kategorien bedste integrerede rapportering.

Ved besøget fik jeg indsigt i, hvordan Novo Nordisk formår at integrere den finansielle, sociale og miljømæssige bundlinje gennem virksomhedens ledelse, kultur og daglige drift.

Samtidig talte vi om, hvordan virksomheden bidrager til FN's verdensmål inden for områder som bl.a. sundhed og urbanisering, som har særlig relevans og kobling til virksomhedens forretning og udvikling. 

Med FN's verdensmål har virksomheder fået en strategisk ramme for de vigtigste udfordringer verden står over for. Virksomheder kan gennem innovation, know-how, teknologi og ekspertise inden for nogle kritiske områder være med til at sikre bæredygtig udvikling og til at finde nye løsninger.

Jeg har stor respekt for de virksomheder, der har besluttet sig for at blive en aktiv deltager og tænke samfundsansvar ind i deres forretningsstrategier. Allerede her et år efter, at FN's verdensmål blev vedtaget, er det stærkt, at flere danske virksomheder ser på, hvordan de kan bidrage til, at målene opfyldes inden for områder, hvor de kan gøre en særlig forskel.

Fortællingen og rapporteringen om CSR er også et af de områder, hvor FN gennem verdensmålene opfordrer til handling. I mål nr. 12, som sætter fokus på bæredygtige produktion og forbrugsmønstre, lægges der vægt på, at særligt store og internationale virksomheder bør arbejde med at integrere oplysninger inden for bæredygtighed i deres løbende rapportering. Et arbejde, som mange danske virksomheder allerede er i gang med. 

Med disse ord er jeg derfor stolt over at kunne overrække CSR Prisen 2016 til to virksomheder, der allerede er begyndt at italesætte og implementere FN's verdensmål, vægter CSR indsatsen højt og som løbende går dybere med deres rapportering. 

På vegne af FSR – danske revisorer er det mig en stor glæde først at kunne afsløre vinderen af prisen for bedste CSR-rapport for mellemstore virksomheder.

Vinderen af CSR Prisen 2016 for mellemstore virksomheder er ...

Danske Spil

Panelet har udvalgt Danske Spil som vinder, og det er første gang de vinder CSR Prisen. Rapporten vinder, fordi Danske Spil formår at give en god forståelse for sammenhængen mellem CSR og hele Danske Spils forretning.

Rapportens store styrke er dens ærlighed i forhold til mediedebatter og transparens omkring dilemmaer inden for f.eks. ludomani. Dertil kommer, at rapporten er overskuelig, grunding og systematisk i sin stil og kommer omkring både FN's retningslinjer for mennesker og erhvervsliv og verdensmålene.  Danske Spil er en statsejet virksomhed og går foran i sin branche ved at sætte fokus på CSR og se den forretningsmæssige mulighed i åbenheden.

En særlig ros lyder fra dommerpanelet til Danske Spil for at have modet til at tage fat om de dilemmaer, der er forbundet med virksomhedens kerneaktiviteter - der er bogstavelig talt meget på spil, og de er dygtige til at formidle.

Med de ord vil jeg gerne bede H. C. Madsen, administrerende direktør i Danske Spil om at komme herop og modtage prisen. 

Stort tillykke til Danske Spil. 

Det er mig en stor fornøjelse nu at skulle uddele den anden pris, som er CSR Prisen 2016 for bedste CSR rapport for store virksomheder.

Vinderen er …

A.P.Møller-Mærsk

Panelet har valgt A.P.Møller-Mærsk som vinder, fordi de igen har formået at udarbejde en CSR rapport, der skiller sig særligt ud.

Rapporten har en tydelig rød tråd i fortællingen om, hvorfor CSR er vigtigt for en koncern som A.P.Møller-Mærsk, og hvordan CSR spiller sammen med forretningen. Rapporten giver overblik, er præcis og balanceret, gør god brug af måltal og er klar i sin vurdering af væsentlighed. Det gør rapporten relevant og troværdig.

Det særlige fremragende kommer til udtryk på to måder:

Koncernen har et stort fodaftryk i samfundet økonomisk, miljømæssigt og socialt, og der er store forventninger til virksomheden og dens rolle i samfundet. A.P.Møller-Mærsks beskrivelse af den fælles værdiskabelse - også kaldet shared value - får stor ros af dommerpanelet, som også ser rapporten som en rollemodel med internationalt format.

Det andet, som giver rapporten en særlig klasse, er dens korthed. A.P.Møller-Mærsk mestrer den kunst at udarbejde en kort rapport, der favner hele koncernens kompleksitet indenfor CSR området, og som kan læses og forstås af læsere, der ikke har CSR som deres faglighed. 

Med de ord vil jeg gerne bede Claus V. Hemmingsen, der er CEO for Mærsk Drilling og medlem af A.P.Møller-Mærsk Gruppens Executive Board om at komme herop og modtage prisen.

Stort tillykke til A.P.Møller-Mærsk.