H.K.H. Prinsesse Maries tale ved åbningen af Copenhagen Cooking 2021 den 18. august 2021

Offentliggjort den 19. august 2021

Mange tak for invitationen til at deltage i åbningen af madfestivalen Copenhagen Cooking. Som festivalens protektor vil jeg gerne starte med at takke bestyrelsesformand for DI Fødevarer Erik Wiberg-Lyng for Deres opbakning til Copenhagen Cooking.

Jeg vil også gerne takke alle de mange engagerede mennesker, der gør en stor indsats, og som sammen med de mange restauranter, foreninger og store og små fødevarevirksomheder gør festivalen til en stor begivenhed for København og hele Danmark. Uden jer var festivalen ikke mulig.

Endelig vil jeg også takke DI. Både for at støtte festivalen aktivt og for at lægge disse smukke rammer til åbningen af Copenhagen Cooking 2021.

I 2020 blev Copenhagen Cooking – i lighed med så mange andre begivenheder og festivaler – aflyst, og det er derfor en særlig stor fornøjelse at vi i dag kan samles her. Og ikke bare samles her, men i det hele taget være sammen med hinanden igen, se hinanden, tale sammen uden at det er gennem en computerskærm – og ikke mindst nyde et måltid sammen.

Måltidet kan noget særligt, for når vi sætter os sammen om bordet opstår der fællesskaber og fælles minder. Vi lærer hinanden at kende på en ny måde. Og det har vi alle sammen længtes efter. Også min familie og jeg, der ligesom alle andre har savnet det fysiske samvær med vores venner, familier og arbejdsrelationer.

Men nu åbner verden lige så langsomt op igen. Pandemien er ikke slut, men her i Danmark kan vi jo heldigvis rigtig mange ting igen. Restauranterne er åbne, børnene kan gå i skole og vi kan igen samles til begivenheder.

Vi står på den måde ved en ny begyndelse efter en meget lang ’vinter’. Her er det fantastisk at se, hvor stærkt den københavnske og danske madscene stadig står. Hvor meget stolthed og styrke, der findes hos de mennesker, som hver dag kæmper for at levere det bedste, de kan. Restaurantejere, som har kæmpet med næb og klør for at beholde alle medarbejdere på løn og overleve forretningsmæssigt. Mad-producenter, som over natten mistede al salg til restauranter og måtte lære sig at sælge sine varer andre steder. Kokke og tjenere, som mistede deres job fra den ene dag til den anden.

Så det har været en hård tid, men som jeg sagde før – nu har vi heldigvis en ny begyndelse. En mulighed for at starte igen, men på en endnu bedre måde end før. Krisen har nemlig også medført, at mange har gentænkt deres liv og måde at leve på. Der er en ny generation af unge, ambitiøse madfolk, som arbejder hårdt på ikke bare at lave god mad, men også skabe en bedre verden samtidig. Og rigtig mange af de etablerede kræfter har også fået øjnene op for, at vi nu har chancen for at gøre det hele lidt mere bæredygtigt – både når vi taler miljø, klima og mennesker.

Det gør mig glad og inspirerer mig til selv at blive ved med at forsøge at gøre en forskel. Som de fleste nok ved, har jeg igennem mange år arbejdet med madspild og med at sætte lys på den kæmpestore udfordring i, at så meget af vores gode råvarer ender som spild på marken, i supermarkedernes affaldscontainere og borgernes affaldsspande.

Det er endnu vigtigere end nogensinde, at vi allesammen gør alt, hvad vi kan, for at leve op til FNs målsætning i verdensmål 12 om en 50% reduktion af madspild i 2030. Og det sker kun, hvis vi bliver ved at tage dialogen og lave nye tiltag. Det kan en festival som Copenhagen Cooking være med til.

I år sætter festivalen særligt fokus på verdensmål 12 og 13. Både madspild og klima er vigtige faktorer i årets program. Især på Copenhagen Cookings festivalplads vil der være rig mulighed for at lade sig inspirere til en mere bæredygtig livsstil.

Jeg glæder mig til at deltage i Frederiksberg Høstfest for første gang. Og her vil der være fokus på madspild f.eks. menuer baseret på ’grimme’ grøntsager og børne-madskole i gaden med overskudsgrønt.

Jeg vil slutte med at takke alle de mennesker, som hver dag står ude bag komfurerne, betjener os på restauranter, dyrker de lækre råvarer. Iværksætterne, som tør tage chancen og skabe noget nyt. Branchens ledere som kæmper for at fastholde og udvikle en stærk og bæredygtig madscene. De fortjener en hyldest – og den vil jeg som protektor for Copenhagen Cooking gerne give dem.

Tak for jeres opmærksomhed. Jeg glæder mig til at nyde et måltid med jer lige om lidt.