H.K.H. Prinsesse Maries tale ved åbningsevent for den nationale madspildsdag den 29. september 2021

Offentliggjort den 29. september 2021

I mit barndomshjem var der stort fokus på respekten for råvarerne og for måltidets betydning for familien.

Mad skal ende i vores mave og ikke i skraldspanden. 

Vi skal ikke smide mad væk, der kan spises.

Og den rigtige tilgang til mad, har jeg taget med mig.

Og i dag er kampen mod madspild blevet en hjertesag for mig.

At have respekt for mad og vide, hvordan man undgår madspild, er ikke noget, der kommer af sig selv.

Det er noget man skal lære. Så tidligt som muligt. 

Det er først og fremmest os voksne, som har ansvaret for at gå forrest.

Vi skal være rollemodeller for den næste generation, også når det handler om madspild.

Det er vores opgave at lære børn og unge, hvordan man undgår at spilde mad - og hvorfor det er vigtigt.

Men når det gælder klimaproblemerne, går det tit den modsatte vej.

Her er det ofte de unge, der opdrager på de voksne.

Rollerne bliver byttet rundt.

Hjemme hos os, tager vores børn klimaet meget alvorligt.

De hører om klimaforandringer, om drivhusgasser, og de ved godt, at det er vigtigt, at der bliver gjort noget nu.

De skælder mig også ud, hvis jeg glemmer at slukke for lyset, når vi skal ud.

Og mine børn er bestemt ikke de eneste, der reagerer sådan.

 Vi har set i klimadebatten, at ungdommen har en meget stærk, klar og tydelig stemme.

Mange børn og unge i dag er bange for deres fremtid. 

Og de er meget bevidste om, at det er vigtigt at gøre noget for at passe på vores jord.   Vi skal lytte til dem – og hjælpe dem!

Man kan blandt andet hjælpe ved at være et forbillede. Men hvordan bliver man det?

Det bliver man ved at dreje sit liv i en mere bæredygtig retning, der kan sikre, at vi kan overlade en sund klode til de næste generationer. 

Men hvordan gør man det i praksis?

Mange føler afmagt. Det hele føles stort og uoverskueligt.

Heldigvis er der steder, hvor man kan gøre en indsats i hverdagen.

Det gælder for eksempel madspildet.

Her kan man forbedre sine egne vaner betydeligt bare ved:

  • at lære at vurdere, om maden er for gammel.
  • at have overblik over sit køleskab, (så man ved, hvad man har), og kigge i køleskabet inden man handler. 
  • at holde sig til sin indkøbsliste og planlægge aftensmaden dagen før. 

Bekæmpelse af madspild er et fremragende sted at starte, hvis man vil gøre noget ved klimaproblemerne. Madspild er faktisk vores nemmeste personlige bidrag til klimakampen. 

Her kan man virkelig gøre en forskel. Og vise vejen.

Jeg tror på, at ungdommen i fremtiden kommer til at løse problemerne på madspildsområdet.

Derfor er det også dejligt at se, at så mange er med i dag til at vise vejen for vores unge mennesker og give dem viden og inspiration til kampen mod madspild.

De unge er fremtiden.