Overrækkelse af Forskningskommunikationsprisen 2015 på Danmarks Tekniske Universitet den 23. april 2015

Offentliggjort den 23. april 2015

Lad mig først og fremmest give et stort tillykke til Lars Østergaard, der er klinisk professor ved Aarhus Universitet og overlæge ved Aarhus Universitetshospital i Skejby. Tillykke med Forskningskommunikationsprisen 2015.

Efter det portræt, vi lige har set, kan man ikke være i tvivl om, at Lars Østergaard er fagligt og formidlingsmæssigt meget kompetent.

Det Frie Forskningsråd - Kultur og Kommunikation giver prismodtageren disse ord med på vejen:

”Lars Østergaards forskningsområde er alvorlige infektionssygdomme som meningitis og HIV, og hvordan disse infektioner kan undgås. Ud over at være en yderst aktiv forsker har han igennem en årrække ydet en ganske særlig indsats for at kommunikere sin forskning til brede dele af offentligheden på en levende og vedkommende måde.

Lars Østergaard er særdeles flittigt citeret i pressen og har derudover med stort engagement kastet sig ud i mange andre formidlingsformer: I offentlige forelæsninger og foredrag, dybdegående radiointerviews, avisartikler, indslag i tv-programmer og ikke mindst i dialogskabende formidling på Skejby Sygehus og i relation til AIDS-fondet.

Det er ikke alene Lars Østergaards centrale forskningsområder, som er genstand for formidlingen. Det er også aktuelle infektionsmedicinske problemstillinger. I efteråret 2014 satte han således fokus på ebola og forklarede på et bredt udsnit af alle medieplatforme om ebolas forløb og forebyggelse.

Forskningens vigtighed for vores samfund er et underliggende tema for Lars Østergaards formidling. Det gælder både i forhold til at fremme befolkningens sundhed og i forhold til den mulighed, forskning giver for at skabe nye indsigter, der kan tiltrække international opmærksomhed og bidrage til den større samfundsøkonomi.

De virkemidler, Lars Østergaard bruger i forskningskommunikationen i den brede offentlighed, er mangeartede: For eksempel skabelsen af vidensfremmende events, inddragelsen af kunst og litteratur i formidlingen af medicinsk forskning samt en original brug af sociale medier i rekruttering af børn og unge til kliniske forsøg med en vaccine mod meningitis.

At der med Lars Østergaard er tale om et kommunikationstalent med en usædvanlig bred profil kunne desuden opleves sidste år i hans spændingsroman 'I lære som Gud'. En roman om en ung læge, der rejser til Afrika for at lave et projekt for WHO og hvirvles ind i et plot om vacciner og forskning.”

På denne baggrund er det mig en stor glæde at kunne overrække Forskningskommunikationsprisen 2015 til Lars Østergaard. Endnu engang et stort tillykke med prisen.