"Skole i 200 år"- besøg på Arenaskolen i Greve i.f.m. skolernes motionsdag den 10. oktober 2014

Offentliggjort den 10. oktober 2014

Kære lærere og elever 

 
Jeg har glædet mig rigtig meget til at komme her på Skolernes Motionsdag og fejre skolens 200 års jubilæum med jer. Det er en vigtig begivenhed for os alle, for skolen er med til at binde os sammen i et fællesskab, og med til at give os alle sammen lige muligheder og forme vores fremtid.

I løbet af året er jubilæet blevet hyldet på mange forskellige måder rundt omkring i landet. I dag skal stå i bevægelsens og sundhedens tegn. Vi skal markere jubilæet med en hyldest til børn og unges bevægelse og sundhed. Det er noget jeg – og min mand – synes er meget vigtigt.

Skolen har altid skullet udvikle både kroppen og hovedet og har skullet skabe sunde børn. Det er sket både gennem opdragelse – så man får ”sunde vaner” – og gennem fag som for eksempel husgerning, sundhedslære og gymnastik, der tidligere har været faste fag i folkeskolen.

Jeres bedsteforældre og oldeforældre har traditionelt siddet meget stille i skolen, og gymnastiktimerne foregik i klasseværelserne ved siden af eller ved skolepultene. Men med tiden er der kommet mere vægt på, at børn og unge også skal bevæge sig i skolen. Og at bevægelsen skal ske gennem leg, og spil, og sport, og som en del af undervisningen.

Sådan har det været længe.

Men nu er der kommet endnu mere fokus på, at der skal være bevægelse i skolen hver dag. For vores hverdag og samfund har ændret sig: I dag er der ingen børn i Danmark, der kun går i skole hver anden dag og uden for skoletiden laver hårdt fysisk arbejde i marken eller på en fabrik.

I glæder jer sikkert alle til at slappe af og have det sjovt, når efterårsferien begynder om ganske få timer – det gør mine børn. Men efterårsferien blev i sin tid indført for, at børn og unge skulle have ’fri’ for at kunne arbejde i marken med årets høst.

I dag er skolen blevet jeres vigtigste ”job”. Derfor er det vigtigt, at I, i skolen, i endnu højere grad får udviklet både jeres hoved og jeres krop.

Markeringen af jubilæet giver os mulighed for, at vi sammen kan se tilbage på vores skole igennem tiden og tænke over, hvilken skole vi gerne vil have i fremtiden.

For 200 år siden var det for eksempel kun drenge, der havde gymnastik i skolen. I dag er det svært for os at forstå. For selvfølgelig er det vigtigt og naturligt for alle børn og unge, både drenge og piger, at bevæge sig, have det sjovt og opleve glæden ved det.

Der er også sket en udvikling fra, at gymnastik og fysisk arbejde var en tvang, som hverken forældre, elever eller lærere kunne lide, til, at det nu er noget, man gør med glæde – ikke kun fordi det er sundt, men fordi det er sjovt, og fordi det udvikler fællesskab og kammeratskab.

Som I måske ved, er jeg opvokset i Tasmanien i Australien. Her var bevægelse og sport en meget central del af min skolegang. Og en skoles omdømme var ikke alene baseret på det akademiske – men også på det sportslige. 

Det var en rigtig god måde at være sammen med vennerne på, både i skoletiden, og når vi trænede efter skoletid. Og der var et stærkt fællesskab – ikke kun på holdet, men også et større fællesskab, når vi konkurrerede mod andre skoler, og hele skolen bakkede op. 

På min skole var vi meget heldige. Vi havde mange forskellige baner til blandt andet hockey, tennis, fodbold, og selvfølgelig Australian Football. 

Vi havde dog ikke et svømmebassin. Til gengæld var vi kun 300 meter fra havet.  Og man kunne være så heldig at få øje på en delfin ud af vinduet, når man sad og prøvede at koncentrere sig om matematikformlerne. 

I det samme hav skulle vi tage svømmeprøver, og det var ikke altid lige sjovt, når det blev langt ind i efteråret, hvor vandet kan være ligeså koldt som i Danmark. Og der var oven i købet langt til omklædningsrummet.

Jeg var rigtig glad for, at vi havde mulighed for at prøve mange forskellige slags idræt og prøve af, hvilken form, vi kunne lide eller havde talent for. Som skolen, skal også idræt være for alle, uanset om man er god til sport eller har svært ved det. Vi er alle sammen forskellige og helt unikke, og alle skal have mulighed for at dyrke idræt og bevæge kroppen. 

I dag er alle skoler landet over med til at hylde bevægelse på Skolernes Motionsdag. Og det, er der god grund til. 

Bevægelse har på grund af fagets historie en vigtig rolle i skolejubilæet – ikke kun med ideer til gymnastik som i gamle dage, men også gennem et samarbejde med Dansk Skoleidræt og fordi Skolernes Motionsdag er en del af uge200. 

Dansk Skoleidræt skal have stor ros for deres indsats omkring skolens jubilæum. 

Kære elever. Jeg glæder mig til at skyde jeres motionsløb i gang om et lille øjeblik – og tage mod de første over målstregen. 

Men først vil jeg slutte af med at overbringe et stort tillykke til lærerne og alle de andre engagerede mennesker, der i eller omkring skolen er med til at skabe læring og trivsel. Og tillykke til alle, der skal gå, går eller har gået i skole. Tillykke til skolen med de 200 år.