Uddeling af Hjerteforeningens Forskningslegater den 11. januar 2016
Offentliggjort den 12. januar 2016
God eftermiddag.
Det er altid en glæde for mig at være med til Hjerteforeningen og Børnehjertefondens legatuddeling. Ikke kun fordi vi anerkender, hvor langt vi er nået indenfor forskning i hjerte-kar-sygdomme. Men også fordi, jeg får mulighed for at gense kendte ansigter, som vidner om det gode liv, man heldigvis kan have på trods af hjerte-kar-sygdom.
Forskningens formål er i sidste ende at redde menneskeliv og skabe bedst mulig livskvalitet. På hjerteområdet giver forskning os livsvigtig viden om, hvor stor patientens hjerte-kar-risiko er. Om der er brug for et hurtigt og akut indgreb, eller om anden behandling er tilstrækkelig til, at patientens liv reddes. Hvorfor får nogle patienter et alvorligt sygdomsforløb, mens andre klarer sig godt? Det kan forskningen fortælle os, så patienten kan få den rette og livsvigtige behandling.
I dag markerer vi, at Hjerteforeningen og Børnehjertefonden i 2015 har uddelt ca. 50 mio. kroner til dansk hjerte-kar-forskning. Det er det hidtil største beløb, de to organisationer har givet til forskning på bare et år.
Over halvdelen af alle danskere over 55 år rammes på et tidspunkt i deres liv af en hjerte-kar-sygdom. Og cirka 500 børn fødes hvert år med en medfødt hjertesygdom.
Det betyder, at stort set ingen af os går igennem livet uberørt. Enten fordi vi selv bliver ramt, fordi vi bliver pårørende til et familiemedlem, eller fordi vi kender en nær ven eller veninde, som bliver hjertepatient.
Heldigvis overlever flere og flere, og det er på grund af den viden, som forskning har givet os - dødeligheden som følge af hjerte-kar-sygdom er i dag reduceret markant i forhold til tidligere. Men vi må – og kan - ikke glemme, at det fortsat er alvorligt at blive ramt af en hjerte-kar-sygdom. Både for den enkelte, men også for familien og de nærmeste.
Vi skal glæde os over de gode resultater, som danske hjerteforskere har opnået og fortsat stræber efter at opnå. Vi er nået meget langt i bekæmpelsen og behandlingen af hjerte-kar-sygdom både i Danmark og internationalt.
Vores hjerte er centralt for livet. Vi lever med hjertet. Vi følger vores hjerte. Vi elsker med hjertet. Vi kan få ondt i hjertet, have noget på hjerte, have vores hjerter på rette sted og nogen eller noget kan gå lige i hjertet. Vores hjerte kan knuses, og vi kan grine hjerteligt. Vores hjerter skal rumme meget – fysisk, psykisk og spirituelt. Og vi skal tage hånd om hjertet – ikke kun vores eget men også andres.
Det er derfor en stor fornøjelse nu at overrække forskningslegater til tre forskere, hvis forskning vil bekæmpe hjerte-kar-sygdom, reducere uligheden i hjerte-kar-sygdom og hjælpe endnu flere med at leve et godt liv med deres hjerter. Om man er barn, ung eller voksen.
Jeg vil nu bede Majbritt Tang Svendsen, Jes Sandahl Lindholt og Lars Idorn om at komme op på scenen og modtage et legat.
Majbritt Tang Svendsen modtager et legat til forskningsprojektet ”Regional ulighed i dødelighed som følge af blodprop i hjertet”. Næsten dobbelt så mange nord-jyder som københavnere dør som følge af en blodprop i hjertet, før de kommer i behandling på et sygehus. Forskningsprojektet vil belyse årsagerne til uligheden på tværs af regionerne og undersøge, om uligheden skyldes forskelle i registrerings-praksis, sygdomsmønstre eller sundhedsadfærd i befolkningen.
Jes Sanddal Lindholt modtager et legat til forskningsprojektet ”Forebyggende avanceret hjerte-kar-screening i befolkningen”. For første gang vil et forskningsprojekt undersøge virkningen af screening med avancerede hjerte-kar-undersøgelser i den brede offentlighed. Hver tredje ud af 45.000 tilfældigt udvalgte mænd bliver inviteret til en avanceret forebyggende screening fire forskellige steder i landet.
Den forventede effekt af screenings-undersøgelsen er forebyggelse af op til 1.000 dødsfald og forebyggelse af et betydeligt antal indlæggelser. Projektet vil desuden give viden om, hvorvidt screeningstilbuddet bør udbredes i hele Danmark.
Lars Idorn modtager et legat til forskningsprojektet ”Dødelighed og sygelighed hos danske univentrikulære hjertepatienter”. Cirka 5 procent af alle medfødte hjertesygdomme er funktionelt univentrikulære hjerter med kun et veludviklet hjertekammer mod normalt to. Langt de fleste patienter vil dø uden operation inden patienten er fyldt 3 år. Forskningsprojektet vil beskrive patientgruppen så præcist som muligt, dels for at opdage komplikationer så tidligt som muligt, og dels for at forberede de afdelinger, som skal behandle patienterne i årene fremover.