Besøg på Samsø

Samsø
Samsø Foto: Jesper Nørgaard Sørensen, Polfoto ©

I forbindelse med statsbesøg fra Nederlandene vil D.M. Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima sammen med Kronprinsparret besøge Samsø onsdag den 18. marts 2015.

Samsø, der i dag er 100 procent selvforsynende med vedvarende energi, har i mange år arbejdet på at blive et grønt modelsamfund ved at fokusere på selvforsynende energi-former, der er ejet og drevet af øboerne selv, samt på økologi og grøn bæredygtighed i øens samfund. 
 

Kongeparret og Kronprinsparret vil efter den officielle modtagelse på Anton Rosens Plads besøge Samsø Efterskole, hvor energiforsyning og grønne løsninger samt oplevelser i naturen er i centrum for elevernes ophold. Under besøget vil Kongeparret og Kronprinsparret blive vist rundt på efterskolen og få mulighed for at hilse på nogle af eleverne.

Der vil efterfølgende være besøg på det forbrugerejede fjernvarmeanlæg baseret på halm, Ballen-Brundby, der leverer energi og forsyner 291 boliger, 3 hoteller og 3 virksomheder på øen. Kongeparret og Kronprinsparret vil under besøget få en introduktion til anlægget og besigtige maskinhallen.

Senere på dagen vil Kongeparret og Kronprinsparret aflægge besøg på Samsøs Energiakademi, hvor der vil være rundbordsdrøftelser og erfaringsopsamlinger om bæredygtighed og grøn vækst. Besøget på Samsø afsluttes med en frokost med øens specialiteter og lokale produkter.

Efter besøget på Samsø vil Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima desuden få fremvist Bispebjerg Hospital i København, som i øjeblikket undergår en større forandring i forhold til organisering og design. Her vil danske og hollandske virksomheder fremvise, hvorledes de vil kunne bidrage til projektet med at skabe fremtidens sygehus. Om aftenen er Kongeparret værter ved et returarrangement på Den Sorte Diamant i København.

Yderligere oplysninger

Regentparret modtager Nederlandenes Kongepar Hans Majestæt Kong Willem-Alexander og Hendes Majestæt Dronning Máxima i Danmark den 17.-19. marts 2015. Statsbesøget sætter fokus på den grønne innovative vækstdagsorden og de to landes samarbejde inden for medico- og uddannelsessektoren.

Læs mere om statsbesøget.