Marselisborg Slot

I forbindelse med fejringen af julen forlægger Regentparret mandag den 21. december 2015 residens på Marselisborg Slot.

Foto: Jan Dagø, POLFOTO

Regentparret vil i år fejre jul på slottet sammen med D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie, Prins Henrik og Prinsesse Athena.

Slottets historie
Aarhus by købte i 1896 Marselisborg gods, der i århundreder havde haft skiftende ejere herunder Constantin Marselis, Christian 5. og Ulrik Christian Gyldenløve. 

I 1898 blev et stykke af parken skænket som en folkets bryllupsgave fra jyderne til det nygifte tronfølgerpar Prins Christian (10.) og Prinsesse Alexandrine. Som en del af gaven opførte arkitekt Hack Kampmann i 1899-1902 det nuværende Marselisborg Slot, som blev tronfølgerparrets sommerresidens.

I 1967 overdrog Kong Frederik 9. Marselisborg Slot til den daværende tronfølger Prinsesse Margrethe og Prins Henrik, og Regentparret benytter i dag slottet som sommerresidens.

Slotshaven
Den omkring 13 ha. store park blev af anlægsgartner L. Chr. Diederichsen anlagt i engelsk stil med store græsplæner omgivet af træer, små søer og lave samt bevoksede små bakker.

Parken rummer foruden en rosenpark, en urtehave samt en række kunstværker. Gennem flere årtier har Regentparret samlet godt 30 moderne skulpturer, heriblandt en fem meter høj vase af Peter Brandes, samt værker af bl.a. Piet Hein, Robert Jacobsen, Poul Isbak og Jens Flemming Søren i selskab med et par skulpturer udført af Prinsgemalen.

Senest er skulpturen "Tre løver og ni hjerter" af Claus Ørntoft opført i Marselisborg Slotspark.

Vagtskifte

Der er vagtskifte ved Den Kongelige Livgarde kl. 12.00 i de perioder, hvor H.M. Dronningen opholder sig på slottet. 

Den Kongelige Livgarde marcherer ved vagtskifte fra Gardergården kl. 11.50 af Carl Nielsens Vej op til slottets hovedport, hvor der er vagtskifte kl. 12.00.

Læs mere på Den Kongelige Livgardes hjemmeside.

Besøg Slotshaven

Marselisborg Slot er ikke åbent for publikum. Slotsparken kan dog besøges af offentligheden, når den kongelige familie ikke har residens på slottet. 

Se billedgalleri fra Slotsparken.

Yderligere oplysninger

Læs mere om Marselisborg Slot.

Læs mere om den kongelige families jul 2015.