Scenografi- og kostumedesign

Læs mere om H.M. Dronning Margrethes scenografi- og kostumedesign.

Dronning Margrethe har siden barndommen været stærkt optaget af teatrets og ikke mindst ballettens verden, inspireret af især Frederik 9.’s glæde herved. Tidligt kom Prinsesse Margrethe med forældrene i Det Kongelige Teater, hvor Prinsessen i 1948 overværede August Bournonvilles ballet Napoli, der gjorde et stort indtryk på den lille prinsesse.

Som voksen blev Dronning Margrethe selv involveret i balletten som scenograf og kostumedesigner. Fra midten af 1980’erne og 30 år frem hjalp Hendes Majestæt til ved de årlige balletforestillinger på en venindes danseskole i Næstved, hvor kulisser og kostumer med stor fantasirigdom blev fremtryllet af de forhåndenværende materialer. Helt særligt er forestillingernes utallige papirhatte, som Dronning Margrethe selv udtænkte og udførte.

Dronning Margrethes idérigdom på amatørscenen i Næstved førte til et mere professionelt virke, da TV-Teatret i Danmarks Radio i 1987 henvendte sig til Dronning Margrethe og overtalte Hendes Majestæt til at bistå som scenograf og kostumedesigner ved en tv-produktion af H.C. Andersens eventyr Hyrdinden og Skorstensfejeren. I 1990 fulgte Det Kongelige Teaters ambitiøse nyopsætning af August Bournonvilles ballet Et Folkesagn, hvor Dronning Margrethe tegnede scenografien og de mange kostumer.

Ti år senere blev Dronning Margrethe tilknyttet Tivolis Pantomimeteater for at hjælpe til med at re-vitalisere teatrets små balletter, der opføres gratis for havens publikum. Den første forestilling med Dronning Margrethe som scenograf og kostumedesigner blev den H.C. Andersen-inspirerede balletforestilling Kjærlighed i Skarnkassen i 2001. Siden er det blevet til balletter over flere af forfatterens eventyr, såsom Tommelise, Fyrtøjet, Den standhaftige tinsoldat, Svinedrengen og Snedronningen, men også Nøddeknækkeren og Askepot.

I 2023 havde Dronning Margrethe en væsentlig finger med i spillet, da Netflix-filmen Ehrengard – Forførelsens Kunst blev indspillet med Bille August som instruktør. Hendes Majestæt udarbejdede omkring 70 découpager til filmens scenografi og designede herudover kostumerne. Den 3. februar 2024 fik Dronning Margethe tildelt en Robert-pris som Årets Kostumedesigner for Hendes Majestæts kunstneriske arbejde i filmen.

Udvalg af scenografi- og kostumedesign

Se eksempler på Dronning Margrethes scenografi- og kostumer i galleriet nedenfor.

Oversigt over balletforestillinger

Dronning Margrethes balletforestillinger

 • Hyrdinden og Skorstensfejeren, TV-Teatret, 1987
 • Et Folkesagn, Det Kongelige Teater, 1991
 • Kjærlighed i Skarnkassen, Pantomimeteateret, Tivoli, 2001
 • Skibsdrengens fortællinger, Svalegangens Dukketeater, 2004
 • Tommelise, Pantomimeteateret, Tivoli, 2005 og 2011
 • Fyrtøjet, Pantomimeteateret, Tivoli, 2007, 2013 og 2018
 • Svinedrengen, Pantomimeteateret, Tivoli, 2009
 • Nøddeknækkeren, Tivolis Koncertsal, 2012, 2014, 2016 og 2018
 • Den standhaftige tinsoldat, Pantomimeteateret, Tivoli, 2013
 • Askepot, Tivolis Koncertsal, 2016
 • Snedronningen, Tivolis Koncertsal, 2019 og 2021