"Magtens Smykker"

1_vaerknr32_cartier_bryllupsdiadem_hmanne-marie.jpg

"Magtens Smykker"

Den 5. maj 2018 åbner H.M. Dronningen, H.K.H. Prinsesse Benedikte og H.M. Dronning Anne-Marie udstillingen "Magtens Smykker" på Koldinghus. I ugens løb har man på Kongehusets Instagramprofil kunnet se billeder og læse om nogle af den kongelige families smykker, ordner og medaljer, som er udlånt til udstillingen. I det følgende bringes alle billederne.

Her ses "Bryllupsdiademet", som både Dronningen, Prinsesse Benedikte og Dronning Anne-Marie bar ved deres bryllupper. Diademet er fra 1904 og kom til den danske kongelige familie gennem Dronning Ingrid, der havde det fra sin mor, Prinsesse Margareta af Storbritannien.  

Foto: 
Iben Kaufmann ©

2b_vaerknr14_dronningensportraetmedaljon_ddlfk.jpg

"Magtens Smykker"

I den kongelige familie har det siden 1700-tallet været en tradition, at de kvindelige medlemmer bærer et miniatureportræt af regenten. Da Dronningen i 1972 blev Danmarks regent, valgte Dronningen at fortsætte med at bære et portræt af sin far, Kong Frederik 9.

Her ses Dronningens portrætmedaljon fra 1947. Portrætmedaljonen har 18 brilliantslebne diamanter og øverst en gennembrudt krone.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

2_vaerknr10_portraetmedaljon_kp_mary.jpg

"Magtens Smykker"

H.K.H. Kronprinsessens portrætmedaljon med miniature af Dronningen fra 2004 er skiftevis omkranset af perler og små malteserkors med diamanter.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

2c_vaerknr222_portraetmedaljon_marie.jpg

"Magtens Smykker"

H.K.H. Prinsesse Maries portrætmedaljon med miniature af Dronningen fra 2008 er skiftevis omkranset af perler og små malteserkors med diamanter.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

3_vaerknr21_detgroenlandskedidem.jpg

"Magtens Smykker"

I anledning af Dronningens 40-års regeringsjubilæum i 2012 skænkede Det Grønlandske Selvstyre (Naalakkersuisut) et diadem til Dronningen. Diademet består af 121 blomster af 17 forskellige grønlandske arter. Navnet på diademet og de tilhørende smykker er Naasut, der betyder blomster på grønlandsk. Guldet stammer fra Nalunaq Guldminen i det sydvestlige Grønland, som også leverede guld til Kronprinsparrets vielsesringe.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

4_vaerknr85_midnatsdiademet.jpg

"Magtens Smykker"

Midnatsdiademet er fremstillet i 2009 og er gennem årene blevet eksklusivt udlånt til Kronprinsessen af Ole Lynggaard Copenhagen. Diademet består af blade og spinkle grene i sølv, 18 karat rosa hvidguld og 31 knopper med specialslebne månesten og 1340 brillantslebne diamanter. Kronprinsessen har båret Midnatsdiademet ved flere lejligheder. Første gang var til Prins Henriks 75-års fødselsdag, og igen året efter til Dronningens 70-års fødselsdag.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

5_vaerknr62_brilliandiadem_benedikte.jpg

"Magtens Smykker"

I den kongelige familie er der tradition for, at de kvindelige medlemmer først bruger diadem, når de er fyldt 18 år. Derfor formerede Prinsesse Benedikte i anledning af sin 18-års fødselsdag dette diadem, som er sammensat af ældre arvede smykker. I midterpartiet sidder en stor brillant, som Prinsessen arvede fra sin farmor, Dronning Alexandrine. De to sidestykker – som Prinsesse Benedikte også bruger som selvstændige brocher – var en konfirmationsgave til Prinsessen fra forældrene Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid. Diademet er indfattet i guld og sølv og er opbygget som bladværk og blomster og fæstnet på en kronering.

Foto: 
Iben Kaufmann ©

05. Maj 2018|Galleri