Kongehusets håndværkerhus

Snedkerværkstedet
Snedkerværkstedet Foto: Christian Meyer, Kongehuset

I håndværkerhuset bag Christian VIII's Palæ på Amalienborg er Kongehusets malere, snedkere og vaskeriassistenter samlet.

For 70 år siden red Kong Christian 10. hver morgen ud i Københavns gader fra den gamle hestestald bag Christian VIII´s Palæ. Dengang var hestestalden stadig i aktiv brug. I dag er Kongehusets heste opstaldet ved Christiansborg Ridebane, og nu er det Kongehusets malere, snedkere og vaskeriassistenter, der dagligt passerer brostenene til staldbygningen bag palæet på Amalienborg.

 

Håndværkerhusets overordnede opgave er at bevare de kulturværdier, Kongehuset råder over i form af møbler og inventar. Håndværkerhuset rummer værksteder, lagerrum og kontorer for snedkere, malere og konservatorer samt vaskeri og linnedstue.

Snedkerværkstedet

Snedkerne arbejder med restaurering og bevaring af de mange værdifulde møbler på slottene. En særlig udfordring for snedkerne er, at møblerne skal anvendes i dagligdagen og ikke som museumsgenstande. En væsentlig opgave for værkstedet er også at fremstille nye møbler ud fra gamle håndværkstraditioner.

Malerværkstedet

Opgaverne for håndværkerhusets malere omfatter vedligeholdelse og restaurering af møbler, inventar og bygninger på Amalienborg og Fredensborg Slot. De mestrer håndværkets gamle teknikker inden for såvel maling, blanding af farver, tapetsering som marmorering.

Vaskeriet

I vaskeriet og linnedstuen står de ansatte for at vaske, stryge, presse og rulle tøj, uniformer, duge og sengelinned. Vasketøjet modtages ofte i store tøjbure, hvorefter det sorteres, og siden sammenlægges, pakkes og udleveres de rengjorte artikler til nyt brug.

Yderligere oplysninger

Læs mere om Amalienborg

Læs mere om Kongehusets organisation