Kunst i Frederik VIII's Palæ

Anretterkøkkenet i Frederik VIIIs Palæ.
Anretterkøkkenet i Frederik VIIIs Palæ. Foto: Tariq Mikkel Khan, Polfoto ©

I forbindelse med istandsættelsen af Kronprinsparrets residenspalæ Frederik VIII's Palæ på Amalienborg fra 2004-2010 udsmykkede ti danske kunstnere en række af palæets officielle lokaler.

De ti danske kunstnere, der har udsmykket Frederik VIII's Palæ, er Olafur Eliasson, Signe Guttormsen, Morten Schelde, John Kørner, Eske Kath, Kathrine Ærtebjerg, Kasper Bonnén, Tal R, Erik A. Frandsen og Jesper Christiansen.

Udsmykningen af Frederik VIII's Palæ fordeler sig genremæssigt mellem maleri, tegning, skulptur og installation. I samråd med Kronprinsparret skabte de ti kunstnere værker, der på forskellige måder blev integreret i palæets arkitektur. Udover skabelsen af ny kunst til palæet omfattede projektet ligeledes et nyt haveanlæg samt restaurering og konservering af en række malerier, lysekroner og gobeliner, som havde tilknytning til palæet.

Formålet med udsmykningen er at tilføre palæet et nutidigt præg, der i fremtiden ville kunne danne rammen om mange af Kronprinsparrets officielle repræsentationsforpligtelser. Samtidig reflekterer udsmykningen såvel Kronprinsparrets engagement i dansk kulturliv som samtidskunstens diversitet og mangfoldige udtryk.

For at give interesserede mulighed for at bese resultatet af istandsættelsen, besluttede Kronprinsparret ved istandsættelsens afslutning i februar 2010 at åbne palæet for offentligheden i det følgende halve år, en mulighed som knap 500.000 besøgende benyttede sig af.

Yderligere oplysninger

Se fotos af kunst i Frederik VIII's Palæ.

Læs mere om Kronprinsparret.

Læs mere om Frederik VIII's Palæ.

Læs mere om istandsættelsen af Frederik VIII's Palæ.