Åbning af særudstillingen ”H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972 – 2022”

I dag klokken 14.00 åbner H.K.H. Kronprinsessen særudstillingen ”H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972 – 2022” på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Udstillingen er blevet til i anledning af Kronprinsessens 50-års fødselsdag og i forbindelse med den officielle åbning afsløres samtidig et nyt portræt af Kronprinsessen.

Udstillingen kan opleves i Riddersalen på Frederiksborg Slot fra i morgen.

I udstillingen ”H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972 – 2022” i Riddersalen på Frederiksborg Slot vil historien om Danmarks kronprinsesse blive fortalt gennem portrætter, personlige genstande samt dragter og gallakjoler, som Hendes Kongelige Højhed har båret ved særlige lejligheder. Derudover præsenteres en række af Kronprinsessens protektioner og fokusområder for at tegne et billede af Hendes Kongelige Højheds virke.

Som en markering af Kronprinsessens runde fødselsdag på lørdag den 5. februar 2022 er der udført et nyt portræt af Hendes Kongelige Højhed til portrætsamlingen på Det Nationalhistoriske Museum. Portrættet er skabt af den herboende, spanskfødte kunstner Jesús Herrera Martínez og i museets afdeling for kunst, historiemalerier og portrætter fra det 20. og 21. århundrede udstilles, samtidig med udstillingen om Kronprinsessen, en række skitser og forstudier til det nye portræt.

I udstillingen kommer Hendes Kongelige Højhed desuden i selskab med andre kronprinsesser, der gennem tiden har sat et særligt præg på deres samtid i Danmark. I udstillingen møder man også danske prinsesser, der har indtaget roller som kronprinsesser og sidenhen dronninger i udenlandske kongehuse. I udstillingen vil besøgende blandt andet opleve de udgående danske prinsessers portrætter samt dragter båret af Christian 9.s døtre, Prinsesse Dagmar og Prinsesse Alexandra. Prinsesserne blev gennem deres ægteskaber henholdsvis kejserinde af Rusland og dronning af Storbritannien.

Udstillingen er åben for publikum fra fredag den 4. februar til den 31. august 2022.

Besøgende i udstillingen får mulighed for at se Kronprinsessens brudekjole fra Kronprinsparrets bryllup i 2004. Kjolen udstilles sammen med et eksempel på den Donaldson-kilt som Kronprinsessens far, John Donaldson, bar ved samme begivenhed. Foto: Det Nationalhistoriske Museum ©
Frederik 5.s datter Sofia Magdalena er repræsenteret ved sin overdådige kroningskjole fra 1772, hvor hun blev dronning af Sverige. Foto: Det Nationalhistoriske Museum ©