Åbning af udstillingen ”Margrethe II de Danemark, artiste-Reine”

H.K.H. Prinsesse Marie forestår den 15. juli 2022 åbningen af udstillingen ”Margrethe II de Danemark, artiste-Reine” på Musée Henri-Martin i Cahors i Frankrig.

Musée Henri-Martin i Cahors Foto: Ville de Cahors ©

For første gang kan franskmændene opleve en samlet, retrospektiv udstilling af H.M. Dronningens mangfoldige kunstneriske virke, når det nyrenoverede Musée Henri-Martin i Cahors i aften slår dørene op for udstillingen ”Margrethe II de Danemark, artiste-Reine”.

Udstillingen markerer både Dronningens 50-års Regeringsjubilæum og de tætte bånd, som der gennem generationer har været mellem den kongelige familie og området omkring Cahors. I sommeren 1974 købte Dronningen og Prins Henrik Château de Cayx, som siden da har været familiens base i Prins Henriks fødeegn.

Dronningen har helt fra de unge år været optaget af den skabende kunst, og siden 1970’erne har Majestæten arbejdet med både tegning, scenografi, kostumer, broderi, découpage og maleri. Udstillingens repræsentative udvalg, bestående af mere end 60 værker, er udvalgt sammen med Dronningen.

Blandt udstillingens værker er et motiv med orange morgenfruer, som Dronningen malede som 7-årig, en række landskabsmalerier fra Château de Cayx samt Dronningens visuelle fortolkninger af H.C. Andersens eventyr ”Snedronningen” gennem den gamle découpageteknik.

H.M. Dronningen på Château de Cayx. Foto: JJ Film ©
Château de Cayx, akryl på lærred, 1984. Foto: Ville de Cahors ©
Motiv med orange morgenfruer. Foto: Ville de Cahors ©
Découpage-fortolkning af H.C. Andersens eventyr ”Snedronningen”. Foto: Ville de Cahors ©

På Cahors bibliotek, La Bibliothèque Patrimoniale de Recherche, kan man i øjeblikket også se en udstilling med omkring 20 originale tegninger, som Dronningen skabte til J.R.R. Tolkiens værk ”Ringenes Herre”. Udgaven med Dronningens illustrationer blev udgivet i 1977 under pseudonymet Ingahild Grathmer.

Udstillingen på Musée Henri-Martin, som åbnes i aften af H.K.H. Prinsesse Marie, kan ses frem til marts 2023.

Forberedelser af udstillingen på Musée Henri-Martin. Foto: Ville de Cahors ©