45 år på Château de Cayx

I sommeren 1974 købte Hendes Majestæt Dronningen og Prins Henrik Château de Cayx, der ligger ved byen Cahors i det sydlige Frankrig. Det historiske vinslot har nu i 45 år været den kongelige families base i Prins Henriks fødeegn.

Foto: Ritzau Scanpix ©

Når Hendes Majestæt Dronningen i disse uger opholder sig på Château de Cayx er det 45 år siden, at Majestæten og Prins Henrik overtog det franske slot. Købet kom i stand under et sommerophold i Prinsens barndomshjem Le Cayrou i 1974, da Regentparret hørte, at slottet var sat til salg. Kort tid efter kunne Dronningen og Prinsen kalde sig for slotsejere i Frankrig. Med en beliggenhed på blot 15 kilometer fra Prins Henriks barndomshjem har Château de Cayx en helt særlig placering, og om købet af slottet har Prins Henrik i en bog fra 2004 sagt, at ”i løbet af meget kort tid var vi derfor blevet de lykkelige ejere af et smukt lille vinslot i et af Frankrigs skønneste områder, tæt på min familie.

I 1974 var slottet medtaget af tidens tand, og i en periode efter købet fulgte en stor restaurering. Her gav alle i familien en hånd med, og Deres Kongelige Højheder Kronprinsen og Prins Joachim fik blandt andet til opgave at male havens bænke. Sammen stod Dronningen og Prinsen for at indrette slottet, så det fik det udtryk, som det har den dag i dag.

45 år på Château de Cayx

 

Gennem årene har Château de Cayx været den kongelige families base i Frankrig. I Prins Henriks levetid tilbragte Dronningen og Prinsen flere uger på det franske vinslot hver sommer, og denne tradition har Hendes Majestæt fortsat efter Prins Henriks død. Ligeledes har Kronprinsen og Prins Joachim fra de var helt små haft en tæt tilknytning til Château de Cayx, og denne tilknytning har de taget med sig ind i deres egne familier. Den kongelige familie har over årene også været samlet på slottet, senest i 2014 da Prins Henrik fyldte 80 år. Her fejrede hele familien Prins Henrik under den franske junisol på den runde dag.

20140611-140632-pf-1920x2482we.jpg

Foto: 
Ritzau Scanpix ©

Et slot med en lang historie

De ældste dele af vinslottets bygninger går tilbage til 1400- og 1500-tallet. Dengang havde Château de Cayx efter al sandsynlighed karakter af et fæstningsværk. I 1600-tallet overtog en lokal herre fra Cahors med navnet Lefranc de Pompignan slottet. Château de Cayx var herefter i familiens besiddelse indtil Napoleonstiden, hvor det blev solgt. Herefter boede indtil slutningen af 1. Verdenskrig en lokal familie på stedet, hvor de ernærede sig ved at dyrke markerne omkring slottet. Da arvingen til slottet døde i en skyttegrav under krigen, var familien dog nødt til at udstykke ejendommens jordarealer bid for bid. Til sidst var der kun få jordstykker tilbage, og i sidste ende overdrog ejeren slottet gratis til forpagteren i 1919. Det var forpagterens efterkommer, som Dronningen og Prins Henrik et halvt århundrede efter købte Château de Cayx af. Familien stod i 1974 i en lignende situation, hvor den udsete arving ikke var i stand til at overtage slottet, og således blev Château de Cayx til en del af den danske kongelige families historie.

Vinproduktion

Jorden omkring Château de Cayx har gennem århundreder gjort det muligt at dyrke afgrøder af høj kvalitet. Særligt med beliggenheden ved Lot-floden er det et attraktivt sted at dyrke druer og producere vin.  

I mere end 40 år producerede og solgte Prinsen vin fra Château de Cayx. I 2015 bortforpagtede Prinsen salg og produktion af vinen til det franske firma Vinovalie, der er en sammenslutning af fire slotte i det sydvestlige Frankrig. Det ene af vinkooperativerne var Prinsens far med til at stifte i Cahors efter 2. Verdenskrig.