60 år med Store Krone

I uge 42 bliver der åbnet op for motorrummene og vist detaljer af Kongehusets biler og køretøjer på Kongehusets Instagramprofil: Fra den 6-cylindrede Store Krone, den nyeste hybridbil og til det, der kører på to hjul.

Foto: Kongehuset ©

I år er det 60 år siden, at Kong Frederik 9. anskaffede sig en Rolls-Royce, der siden har været flagskibet blandt Kongehusets biler. Store Krone, som bilen også kaldes, anvendes i dag af H.M. Dronningen ved officielle begivenheder og når statsoverhoveder er i Danmark på statsbesøg. I 2018 har Store Krone således kørt Hendes Majestæt til nytårskure, statsråd og gallatafler på Christiansborg Slot.

Store Krone er 528 cm lang, 183 bred og er 178 høj. Derudover vejer den 60 år gamle bil 2.358 kg. Med en tophastighed på 190 km/t og en accelerationstid på 12,9 sekunder når bilen går fra 0 til 100 km/t var Rolls-Roycen en særdeles hurtig bil, da den blev bygget i 1958. Motoren i Store Krone er en 6-cylindret rækkemotor på 4.887 ccm med topventilindsugning og sideventilet udstødning, og motoren fødes af to SU-karburatorer.

Garantibeviset til Store Krone blev udstedt den 11. april 1958 til ”His Majesty The King of Denmark, The Royal Palace, Copenhagen, Denmark” af sælgeren og leverandøren Hooper & Co. På den tid solgtes Rolls-Royce bilerne på såkaldt "rolling chassis", det vil sige uden karrosseri, som derefter blev håndbygget af forskellige karrosserimagere.

Følg med de næste dage på Kongehusets Instagramprofil når der bringes særlige billeder og gives detaljer fra Kongehusets forskellige transportmidler.