Besøg i Burkina Faso

H.K.H. Kronprinsessen aflagde sammen med udenrigsminister Kristian Jensen besøg i Burkina Faso den 27.-28. april 2016. Besøget havde fokus på kvinders og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

H.K.H. Kronprinsessen i Burkina Faso, 2016. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix ©

På besøgets første dag onsdag den 27. april aflagde Kronprinsessen og udenrigsministeren besøg ved et lokalt sundhedscenter i Korsimoro, Kaya regionen. Her fik Kronprinsessen og udenrigsministeren en præsentation af centret og deltog i en rundvisning i centrets konsultationslokale og fødestue. Under besøget mødte Kronprinsessen og udenrigsministeren også nogle af de kvinder, som var kommet ind til konsultation på sundhedscentret. 

Efter besøget på sundhedscentret aflagde Kronprinsessen og udenrigsministeren besøg i Kamsé landsbyen, hvor projektet ”ægtefælleskoler” blev præsenteret af den lokale civilorganisation Mwangaza Action, der blandt andet har fokus på mødre- og børnesundhed, og som har været aktiv i Burkina Faso i mere end 20 år. Gennem skolerne inddrages mænd i vigtigheden af kvinders sundhed, og under besøget i landsbyen talte Kronprinsessen og udenrigsministeren med kvinder og familiemedlemmer til medlemmer af skolen.

Kronprinsessen og udenrigsministeren var efter besøget i landsbyen i audiens hos Burkina Fasos præsident Roch Kaboré. Audiensen fandt sted i Præsidentpaladset i hovedstaden Ouagadougou.

Senere på dagen besøgte Kronprinsessen en ung mor på 15 år, Mouniratou, der bor i hovedstaden Ouagadougou. Mouniratou bor med sin datter på to måneder sammen med sine bedsteforældre og tante. Med deres hjælp er det muligt for Mouniratou at fortsætte i skole.

Om aftenen deltog Kronprinsessen og udenrigsministeren i en officiel modtagelsesmiddag i forbindelse med besøget i Burkina Faso.

På besøgets anden dag torsdag den 28. april aflagde Kronprinsessen og udenrigsministeren besøg ved Schiphra Centret, der blandt andet tilbyder behandling af fødselskomplikationen fistula, hvor det vedvarende tryk på den fødende kvindes bækken medfører, at urin og afføring konstant siver fra kvinden. Under besøget blev Kronprinsessen og udenrigsministeren vist rundt på centrets fødeafdeling og operationsstue, og mødte nogle af de kvinder, som er blevet opereret for fistula.  

Kronprinsessen og udenrigsministeren besøgte efterfølgende Delwende centret. På centret bor cirka 250 kvinder, der er blevet beskyldt for at være hekse af deres lokalsamfund. Delwende centret tilbyder blandt andet bolig, mad, sundhedspleje og støtte til reintegration. Under besøget fik Kronprinsessen og udenrigsministeren fortalt om nogle af kvindernes historier og deltog i en rundvisning blandt de forskellige aktiviteter, som kvinderne på centret udfører. Aktiviteterne inkluderer blandt andet spinding af bomuld, kornsortering og dyrkning af grøntsager.

Senere på dagen deltog Kronprinsessen og udenrigsministeren i en frokost med aktører inden for ligestilling af kvinders rettigheder i Burkina Faso. Herefter deltog Kronprinsessen og udenrigsministeren i møde med politiske aktører om den demokratiske udvikling i landet.

Om eftermiddagen aflagde Kronprinsessen og udenrigsministeren besøg hos ABBEF, Foreningen til Families Bedste, der arbejder for at fremme adgang til seksuelle og reproduktive sundhedsydelser særligt for fattige og marginaliserede unge. Under besøget var der rundvisning på den mobile klinik, hvorefter Kronprinsessen og udenrigsministeren talte med nogle af de unge brugere af klinikken.

Som afslutning på besøget deltog Kronprinsessen og udenrigsministeren om aftenen i en reception i Ambassadørens residens, og hilste her på danskere bosat i Burkina Faso.