De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot

Når H.M. Dronningen den 15. marts 2016 afholder aftenselskab for kunst og kultur benyttes De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot.

Foto: Slots- og kulturstyrelsen ©

De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot ligger på slottets 1. sal, den såkaldte beletage, i den nordre del af hovedfløjen og i fløjen langs Prins Jørgens Gård. Lokalerne anvendes af Dronningen til blandt andet aftenselskaber.

Gæsterne og den kongelige familie ankommer til Drabantsalen, hvorefter der vil være præsentation for den kongelige familie i Fløjlsgemakket. Den kongelige familie vil stå på række i Fløjlsgemakket og byde gæsterne velkommen. Solkongen Louis 14.s soveværelse på Versailleslottet i Frankrig var forbilledet, dengang arkitekterne indrettede fløjlsgemakket på Christiansborg Slot. I 2015 blev de 100 år gamle røde fløjlstapeter udskiftet med nye, dekorationerne fik nye forgyldninger og marmoren blev poleret.

Efter præsentationen fortsætter gæsterne ind i Riddersalen, hvor middagen indtages. Riddersalen er det største af Repræsentationslokalerne, og det er 40 meter  langt og 10 meter højt med et omløbende galleri. I loftet er der indfældet Kræsten Iversens tre store malerier, der symboliserer den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt, som alle er forenet på slottet. Salen var oprindeligt udsmykket med Christian 5.´s gobeliner fra Rosenborg Slot, men disse blev ført tilbage til Rosenborg da erhvervslivets gave til Dronning Margrethes 50 års fødselsdag i 1990, billedhuggeren Bjørn Nørgaards 17 gobeliner med motiver fra 1000 års Danmarkshistorie, blev monteret i salen i forbindelse med Dronningens 60-års fødselsdag den 16. april 2000.

Yderligere oplysninger

Læs mere om aftenselskab for kunst og kultur.