Den kongelige malerisamling

Udsnit af portræt af H.M. Dronningen malet af Niels Strøbek.
Udsnit af portræt af H.M. Dronningen malet af Niels Strøbek. Foto: Evan Frederiksen

Billedkunsten udgør en stor del af de kongelige kunstsamlinger, idet Kongehuset til alle tider har købt, modtaget og produceret malerier, miniaturer, tegninger og stik.

Samlingen hænger på de kongelige slotte og spænder vidt fra 1600-tals miniaturer i lomme-format til store vægmalerier med abstrakt samtidskunst.

Mange af de ældre malerier med tilknytning til Kongehuset, især portrætter af de kongelige, er gennem tiden blevet overdraget til De Danske Kongers Kronologiske Samling på Rosenborg Slot og i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg.  Begge steder fungerer som museum for det danske kongehus; her kan publikum opleve malerier af de danske konger, deres dronninger og børn af kendte danske og udenlandske malere som bl.a. Karel van Mander, C.G. Pilo, Jens Juel, C.W. Eckersberg, W.N. Marstrand og Laurits Tuxen. 
 

På de fungerende slotte findes talrige malerier, heraf en væsentlig del, som er indarbejdet i rummenes arkitektur og dermed fungerer som en del af det permanente interiør. Det gælder bl.a. Louis Tocqués store portrætter af Frederik 5. og dronning Juliane Marie, som i fuld figur tager imod gæsterne i Riddersalen i Christian VII’s Palæ på Amalienborg.

Læs mere om den kongelige malerisamling.

Yderligere oplysninger

Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet: 
 www.dkks.dk

Fredensborg Slot og Christian VII’s palæ har i perioder åbent for publikum: 
 www.slke.dk