Gallataffel på Christiansborg Slot

Lørdag den 26. maj 2018 er H.M. Dronningen vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag. Ved gallataflet deltager den kongelige familie samt gæster fra ind- og udland. Kronprinsparret ankommer til gallataflet i hestekøretøj fra Den Kongelige Stald-Etat med eskorte af Gardehusarregimentets Hesteskadron.

Riddersalen. Foto: SLKS ©

Ved aftenens gallataffel ankommer gæsterne og den kongelige familie til Drabantsalen, hvorefter de bevæger sig ad Kongetrappen til Fløjlsgemakket, hvor Dronningen og Kronprinsparret vil tage imod. Fløjlsgemakket har navn efter rummets silketapet, der blev tegnet af slottets arkitekt, Thorvald Jørgensen, og håndvævet i silkevelour i Lyon for cirka 100 år siden. I 2015 blev Fløjlsgemakket restaureret, og et nyt tapet blev vævet på et udvalgt indisk væveri og transporteret til Danmark. Tapeternes centrale motiv er det danske rigsvåben med tre løver og ni hjerter.

Efter præsentationen fortsætter gæsterne ind i Riddersalen, hvor middagen finder sted. Riddersalen er det største af De Kongelige Repræsentationslokaler. Rummet er 40 meter langt og 10 meter højt med et omløbende galleri. I loftet er der indfældet Kræsten Iversens tre store malerier, der symboliserer den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Salen var oprindeligt udsmykket med Christian 5.s gobeliner fra Rosenborg Slot, men i forbindelse med Dronningens 60-års fødselsdag i 2000 blev billedhugger Bjørn Nørgaards 17 gobeliner med motiver fra 1000 års Danmarkshistorie monteret i salen.