Gardehusarregimentets Hesteskadron på H.M. Dronningens fødselsdag

I forbindelse med markeringen af H.M. Dronningens fødselsdag på søndag den 16. april 2023 vil både Den Kongelige Livgarde og Gardehusarregimentets Hesteskadron kunne opleves i København.

Foto: Anne Bæk, Ritzau Scanpix ©

Gardehusarregimentets Hesteskadron afholder i anledning af H.M. Dronningens fødselsdag rideopvisninger på Ridebanen bag Christiansborg Slot. Der vil både være opvisninger på lørdag den 15. april kl. 16.00 og på selve fødselsdagen, søndag den 16. april, kl. 10.00. Begge opvisninger vil være åbne for offentligheden.

På fødselsdagen vil Hesteskadronen ligeledes ride en rundtur i Københavns gader med afmarch fra Christiansborg Slot via Marmorbroen kl. 13.30. Herfra fortsætter regimentets heste og ryttere via Stormbroen forbi Christiansborg Slotsplads og Holmens Kirke til Kongens Nytorv, hvor eskadronen fortsætter ad Bredgade til Sankt Annæ Plads. Derefter rider eskorten via Amaliegade til Amalienborg Slotsplads, hvorfra regimentets pauker og trompeter også kan opleves. Fra Frederiksgade og Marmorkirken returnerer Gardehusarregimentets Hesteskadron tilbage over Kongens Nytorv ad samme vej til Christiansborg Slot.

Gardehusarregimentets historie kan føres helt tilbage til 1614, hvor Christian 4. etablerede Det Sjællandske Livregiment, som er Gardehusarregimentets stamregiment. Regimentet er således det ældste regiment i Hæren. I dag er Gardehusarregimentet et moderne kamptropregiment med traditioner som rytterregiment. Sammen med Den Kongelige Livgarde udgør Gardehusarerne de kongelige regimenter.

Karetmuseet

Den Kongelige Stald-Etat med tilhørende museer er som sædvanligt åben for offentligheden og rummer ud over selve staldområdet et karetmuseum med en samling af historiske kongelige kareter og vogne, som anvendes ved officielle begivenheder, samt kareter og vogne udelukkende til museumsbrug.