H.K.H. Kronprinsessen besøger Vanuatu, Fiji og Australien

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen østaterne Vanuatu og Fiji samt Australien den 23.-28. april 2023.

Foto: Kongehuset ©

Med rejsen vil Kronprinsessen og ministeren sætte fokus på konsekvenserne af klimaforandringer i Stillehavsregionen. Besøget på Vanuatu den 23.-24. april finder således sted kort tid efter, at østaten har været ramt af to cykloner og to jordskælv. Kronprinsessen vil blandt andet deltage i feltbesøg til kriseindsatsområder og få lejlighed til at mødes med aktører, som forestår genopbygningsprojekter i kølvandet på naturkatastroferne.

Stillehavsøerne Vanuatu og Fiji tilhører gruppen af små udviklingsøstater, som i stigende grad oplever konsekvenserne af de globale klimaforandringer. Som kandidat til FN’s Sikkerhedsråd lægger Danmark vægt på, at de små stater har en stærk stemme i de globale klimaforhandlinger og i spørgsmål om international fred og sikkerhed.

Stillehavsøerne har også en række demografiske og udviklingsmæssige udfordringer, herunder i forbindelse med seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Dette er en mærkesag for Danmark og et fokusområde for Kronprinsessen, som siden 2010 har været protektor for FN’s Befolkningsfond (UNFPA).

Besøget på Fiji den 25.-27. april gennemføres delvist sammen med eksekutivdirektør for UNFPA Natalie Kanem. Her vil Kronprinsessen blandt andet sætte fokus på, hvordan ødelæggelser og evakueringer i kølvandet på klimaforandringerne medfører øget risiko for seksuel og kønsbaseret vold, og hvordan sundhedssystemet arbejder på at beskytte kvinder og piger i sårbare situationer.

Den 28. april besøger Kronprinsessen og ministeren Sydney i Australien, hvor Hendes Kongelige Højhed vil deltage i et arrangement med danske erhvervsrepræsentanter, som er involveret i den grønne omstilling i Australien, samt besøge en række danskledede projekter relateret til bæredygtigt byggeri og transport.

Pressekontakt hos Udenrigsministeriet

Bo de la Porte Simonsen, e-mail: bosimo@um.dk eller tlf.: +45 33 92 19 19.