H.K.H. Prins Christian tildeles Elefantordenen

Hendes Majestæt Dronningen har i dag tildelt Hans Kongelige Højhed Prins Christian Elefantordenen. Det skete under private former i Frederik VIII’s Palæ her til formiddag. Prinsen kan derfor bære Elefantordenens såkaldte roset i reversen på sin jakke, når Prinsen kl. 12 den 15. oktober 2023 træder frem på balkonen for Frederik VIII’s Palæ. Rosetten viser, at bæreren er elefantridder, og bæres typisk ved officielle lejligheder, hvor der ikke bæres store ordener. Prins Christian vil bære Elefantordenen ved gallataflet på Christiansborg Slot senere i dag den 15. oktober 2023.

Foto: Kongehuset ©

Elefantordenen er den ældste og fornemste danske ridderorden og har rødder helt tilbage i 1400-tallet. Ordenen gives hovedsageligt til kongelige og statsoverhoveder. Siden 1693, hvor Elefantordenen fik sine bestemmelser (statutter), har ordenens såkaldte insignier bestået af den tårnbærende elefant udført i guld dækket med hvid emalje og besat med diamanter, ordenskæden med tårne og elefanter, et lyseblåt skærf og en bryststjerne. Elefantordenen bæres som udgangspunkt i skærfet, men på visse højtidsdage, herunder 1. januar ved nytårstaflet, bæres elefantordenen i den karakteristiske kæde.

Enhver Elefantorden er – i princippet – kun til låns og skal derfor returneres til Ordenskapitlet, når en elefantridder er afgået ved døden. Det betyder, at langt de fleste elefanter har været i brug flere gange. 

Normalt oplyses det ikke, hvem en elefantorden tidligere har været tildelt. I den nære kongelige familie er der imidlertid tradition for, at bestemte elefantordenstegn ”falder i arv”. Den elefant, som Prins Christian i dag er tildelt, har således senest været båret af Prins Christians farfar, Prins Henrik. Elefanten har til lejligheden gennemgået en mindre restaurering, hvor den blandt andet er blevet påført Dronningens monogram, idet en elefant ved tildelingen altid bærer den siddende monarks monogram.

Som elefantridder skal Prins Christian have malet sit personlige våbenskjold, som efter færdiggørelsen vil blive ophængt i Ridderkapellet på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Foto: Kongehuset ©
Foto: Kongehuset ©