H.M. Dronningen modtager ny kladruber

I dag modtager H.M. Dronningen Den Kongelige Stalds Venner i deputation i Ridehuset ved Christianborg Slot. I anledning af Dronningens 50-års Regeringsjubilæum overdrager deputationen en kladruberhest i gave til Dronningen, som Majestæten vil navngive ved en ceremoni.

Foto: Kongehuset ©

H.M. Dronningen modtager i dag Den Kongelige Stalds Venner i deputation i Ridehuset ved Christiansborg Ridebane. Modtagelsen sker i forbindelse med Dronningens 50-års Regeringsjubilæum, og i anledning af jubilæet overdrager Den Kongelige Stalds Venner en ny kladruber i gave til Dronningen ved en ceremoni. 

Den Kongelige Stalds Venner blev stiftet den 21. november 1992. Det var daværende staldmester Poul Lindegaard, som tog initiativ til etableringen af foreningen, der har til formål at medvirke ved praktiske arrangementer og formidle økonomisk støtte til Den Kongelige Stad-Etat. I dag har Den Kongelige Stalds Venner 115 medlemmer.

Kladruberen, der er navnet på racen af de skimlede (hvide) heste i Den Kongelige Stald, nedstammer fra hestenes tjekkiske avlsby Kladruby nad Labem, der ligger 80 kilometer fra hovedstaden Prag. Det tjekkiske stutteri er et af verdens ældste og har siden 1994, på opfordring af Prins Henrik, avlet skimler til Den Kongelige Stald-Etat. Den hest, som Dronningen i dag får overdraget, har stamborgsnavnet Rudolfo Raggiera V-54, men vil ved ceremonien få tildelt et nyt navn af Majestæten.

Foto: Kongehuset ©

Kladrubere
Kladrubere avles i to farver – skimlet og sort. De skimlede fødes brune eller sorte og skifter farve med alderen. Rudolfo Raggiera var således brun ved fødsel, men har sidenhen – og hurtigere end de andre føl i flokken – skiftet farve til skimlet. Racen er kendetegnet ved sin let afrundede næseryg, og dens fysiske formåen gør den velegnet til karetkørsel ved officielle begivenheder, som netop var det oprindelige avlsmål.

Efter 82 år uden skimlede heste i Det Danske Kongehus blev det i 1994 besluttet, på opfordring fra Prins Henrik, at Kongehuset igen skulle have skimlede heste, og valget faldt på kladruberhesten. De første seks unge skimlede hingste kom til Den Kongelige Stald- Etat i 1994, hvor de indgik i den allerede bestående hestebestand af brune heste – fortrinsvis Oldenborg og Dansk Varmblod.

I 2005 blev det besluttet at nedskære bestanden af heste i Den Kongelige Stald-Etat, og at der fremover udelukkende skulle være skimlede køreheste. De brune heste blev solgt, og flere skim­lede kladrubere blev indkøbt, således at bestanden af heste i perioder er oppe på 13 kladrubere.

I dag anvendes de skimlede kladrubere også af den svenske Beridna Högvakten, og flere europæiske lande benytter desuden de sorte kladrubere til politiarbejde.

 

Foto: Kongehuset ©

Det tjekkiske nationalstutteri Kladruby nad Labem
Det tjekkiske nationalstutteri Kladruby nad Labem er et af verdens ældste stutterier. Det er beliggende cirka 80 kilometer øst for Tjekkiets hovedstad, Prag, og nord for floden Labem (Elben). Kladruby-stutteriet blev grundlagt i 1579 med det formål at levere køreheste til de kongelige og kejserlige hoffer i Prag og i Wien. Frem til 1918 var stutteriet en del af den østrigske kejsers hof, hvorefter det var tæt på at blive nedlagt, hvilket ville have medført at racen var gået tabt. I dag opfattes kladruberhesten som en del af den tjekkiske nationale kulturarv, og Kladruby-stutteriet er underlagt det tjekkiske landbrugsministerium.