H.M. Kongens nye gallauniform

H.M. Kongen var for første gang iført Søværnets gallauniform med fire stjerner på epauletterne (skulderdistinktionerne), da Kongen den 14. januar 2024 blev proklameret fra balkonen på Christiansborg Slot.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Gallauniformen var Kongen blandt andet også iført, da Hans Majestæt som kronprins blev gift i 2004. I forbindelse med tronskiftet er Kongen blandt andet udnævnt til graden admiral. Gallauniformen er derfor blevet syet om til anledningen, hvilket de fire stjerner på skulderdistinktionerne blandt andet indikerer.

På uniformen bar Kongen foruden medaljerækken også Elefantordenen i det dueblå ordensbånd. Elefantordenens bryststjerne, der bæres øverst, er af sølv med otte stråler, i midten en forgyldt medaljon med et kors af sølv på rød bund omgivet af en laurbærkrans af sølv. Storkommandørkorsets bryststjerne bæres nedenunder og er en stjerne af sølv med otte stråler belagt med et hvidemaljeret kors med kanter i rød emalje.

Søofficerssablen, som Kongen bar med uniformen, har tilhørt Frederik 9. og blev tildelt Hans Majestæt af Dronning Ingrid i forbindelse med at Kongen i 1997 blev udnævnt til graden kaptajnløjtnant af reserven i Søværnet.