H.C. Ørsted Medaljen i Guld

I 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen var H.M. Dronningen den 27. november 2020 med til at fejre en af vor tids banebrydende forskere inden for fysikkens verden, da Majestæten overrakte H.C. Ørsted Medaljen i Guld i fysik til professor Charles Marcus.

H.M. Dronningen overrakte H.C. Ørsted Medaljen i Guld Foto: SNU/Videnskabernes Selskab/Lars Svankjær ©

I 1820 opdagede H.C. Ørsted elektromagnetismen. Det var en naturvidenskabelig verdensbegivenhed, som muliggjorde udviklingen af det moderne samfund. 200-året for opdagelsen fejres i år under navnet HCØ2020. H.C. Ørsted Medaljen i Guld blev uddelt første gang i 1909 og gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens verden. Medaljen gives til forskere, som arbejder i Danmark, og amerikanske Charles Marcus er den første udenlandske modtager af guldmedaljen. Charles Marcus flyttede i 2012 til Danmark fra sit job som professor på Harvard University i Bosten for at starte et nyt center for kvanteelektronik på Niels Bohr Institutet, hvilket har givet Danmark et markant aftryk på dette forskningsfelt.

H.C. Ørsted Medaljen i Guld tildeles af Selskabet for Naturlærens Udbredelse, der blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 med det formål at udbrede kendskabet til den nyeste forskning inden for fysik og kemi. Uddelingen af guldmedaljen sker i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, som H.C. Ørsted også var et aktivt medlem af. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab har gennem sin mere end 275-årige historie spillet en central rolle inden for dansk forskning.

H.M. Dronningen er protektor for både Selskabet for Naturlærens Udbredelse og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.