Hendes Majestæt Dronningen besøger Island

Hendes Majestæt Dronningen aflægger den 1. december 2018 officielt besøg i Island.

Hans Excellence Islands Præsident Guðni Thorlacius Jóhannesson er vært ved besøget, der finder sted i Reykjavík og markerer 100-året for Islands suverænitet.

Dronningens besøg byder på et alsidigt program med afsæt i Islands historie, udvikling og identitetsfølelse. Besøget indledes med en udstilling om historien bag tilblivelsen af det islandske flag. Den islandske regering er herefter vært ved en højtidelighed foran regeringsbygningen på Lækjargata, hvor ikrafttrædelsen af den Dansk-Islandske Forbundsaftale blev proklameret den 1. december 1918.

Dronningen besøger desuden Islands Nationalgalleri og udstillingen ”Blossoming”, der beretter om tilblivelsen og udviklingen af Island som selvstændig nation. Sprog, videnskab, kunst og kultur er senere temaet for et besøg i Vigdís Finnbogadóttir Instituttet for Fremmedsprog, et forskningscenter ved Islands Universitet. Instituttet huser desuden fortællingen om centrets grundlægger, den tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir.   

Besøget rundes af med en festforestilling i koncert- og operahuset Harpa i Reykjavik. 

Et gennemgående tema under besøget er det særlige forhold Danmark – Island imellem. Et af Dronningens navne, Þórhildur, vidner desuden om Dronningens personlige tilknytning til landet, der i Dronningens fødselsår 1940 endnu var i personalunion med Danmark og med den danske konge som statsoverhoved for begge lande.

Sidst Dronningen besøgte Island var i 2013 i anledning af 350-års-jubilæet for professor og manuskriptsamler Árni Magnússon, der grundlagde den Arnamagnæanske Håndskriftsamling, og Regentparret aflagde senest besøg i Island i 1998. I oktober i år aflagde Islands Præsident Guðni Thorlacius Jóhannesson besøg i Danmark, hvor Præsidenten deltog i Danmarks officielle fejring af 100-året for Islands suverænitet. Præsidenten og fru Eliza Jean Reid deltog desuden i H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag i maj måned og var ligeledes på statsbesøg i Danmark i januar 2017.