Hendes Majestæt Dronningens 79-års fødselsdag

Det vil være i Aarhus på Marselisborg Slot, at Hendes Majestæt Dronningen i år fejrer sin fødselsdag.

Fra Dronningens fødselsdag på Marselisborg Slot, 2017 Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix ©

Når Dronningen tirsdag den 16. april 2019 kan fejre sin 79-års fødselsdag, vil det foregå i Aarhus og blive markeret med en fødselsdagsparade på Marselisborg Slot. Klokken 12.00 vil Hendes Majestæt og den tilstedeværende kongelige familie vise sig på verandaen og hilse på de fremmødte. Det offentlige program på fødselsdagen vil være som følger:

Kl. 11.20
Publikum får adgang til Slotshaven foran og øst for Marselisborg Slot.

Kl. 11.45
Den Kongelige Livgardes Musikkorps og den tiltrædende vagt marcherer fra Gardergården til slottet. 

Kl. 12.00
Dronningen og den kongelige familie træder frem på verandaen og fødselsdagsparaden finder sted. Det sker ved at Musikkorpset marcherer op ved siden af slottet.

Højtider på Marselisborg Slot
Gennem Dronningens regeringsperiode har det været en fast tradition, at højtider som påske og jul fejres på Marselisborg Slot i Aarhus. Da påsken i år falder omkring Hendes Majestæts fødselsdag, vil Dronningen tage residens på slottet og dermed fejre sin fødselsdag på det aarhusianske slot. Senest Dronningen fejrede sin fødselsdag i Aarhus var i 2017.

I 1967 stillede Frederik 9. Marselisborg Slot til rådighed for det daværende Tronfølgerpar Prinsesse Margrethe og Prins Henrik. Oprindeligt var slottet en del af en bryllups- og folkegave til Prins Christian (den senere Christian 10.) og Prinsesse Alexandrine i 1898. Dengang havde Aarhus by erhvervet Marselisborg gods to år tidligere, og i forbindelse med brylluppet blev et stykke af parken skænket sammen med opførelsen af et nybygget slot – det vi i dag kender som Marselisborg Slot. I 1902 var slottet færdigbygget, og siden har slottet tjent som residens for den danske regent.