H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag

Lørdag den 26. maj 2018 er det 50 år siden, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen kom til verden som søn af daværende tronfølger, Prinsesse Margrethe og Prins Henrik. 50-års fødselsdagen bliver markeret med forskellige arrangementer i maj - fra løbefest i Danmarks fem største byer, åbning af forskningscenter på Aarhus Universitet til gallataffel på Christiansborg Slot.

Foto: Steen Evald og Bysted ©

Kronprinsen vil på fødselsdagen kl. 12.00 komme ud på balkonen på Frederik VIII’s Palæ, Amalienborg, sammen med Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen, de fire børn og Hendes Majestæt Dronningen. Om aftenen er Majestæten vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot med gæster fra ind- og udland.

Fødselsdagsarrangementerne begynder en uge før med jubilæumsoverrækkelser den 18. maj i Kronprinsens egen fond, Crown Prince Frederik Fund, og en efterfølgende middag i Frederik VIII’s Palæ. Mandag den 21. maj tager Kronprinsen sammen med danskere løbeskoene på for at deltage i Royal Run, der finder sted i byerne Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København/Frederiksberg.

Kongeskibet Dannebrog kommer også til at spille en rolle op til Kronprinsens fødselsdag. Udover at skibet danner ramme om en reception for Kronprinsens protektioner den 22. maj, sejler Dannebrog også Kronprinsparret til Aarhus, hvor kommunen vil være vært ved en række besøg hos virksomheder og organisationer den 23. maj. Her vil Kronprinsen desuden åbne et nyt center ved Aarhus Universitet, der får navnet Crown Prince Frederik Center for Public Leadership.

På Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot vil Kronprinsparret den 24. maj deltage i afsløring af et nyt portræt af Kronprinsen samt åbning af udstillingerne ”H.K.H. Kronprins Frederik - Prins til Danmark” og ”Ralph Heimans Portrætter”. I forlængelse af arrangementerne på selve fødselsdagen den 26. maj slutter fødselsdagsfejringen den 27. maj med showet ”Hele Danmark fejrer Kronprinsen” i Royal Arena, København. Showet overværes af Kronprinsen og den kongelige familie.  

På Kongehusets hjemmeside er der oprettet en temaside med information om arrangementerne i forbindelse med Kronprinsens runde fødselsdag. Siden opdateres løbende, og her vil information om pressetilmelding og -akkreditering til arrangementerne blive lagt ud.

Derudover er der i anledning af fødselsdagen taget nye officielle portrætter af Kronprinsen. Billederne kan benyttes til redaktionel omtale af 50-års fødselsdagen og kan downloades på pressesiden.