H.K.H. Kronprinsessen besøger Litauen

I år kan Danmark og Litauen fejre, at det er 100 år siden, de to lande etablerede diplomatiske forbindelser. I den anledning deltager H.K.H. Kronprinsessen i dagene 30. september og 1. oktober i en officiel markering af begivenheden i den litauiske hovedstad Vilnius.

Litauens Præsident H.E. Gitanas Nausėda har i anledning af 100-året for Danmark og Litauens diplomatiske forbindelser inviteret Kronprinsessen til at deltage i en officiel markering af begivenheden i Vilnius, Litauen. Besøget vil både markere 100-året for de diplomatiske forbindelser mellem de to lande, men også 30-året for Danmarks anerkendelse af Litauen efter genoprettelsen i 1991.   

Kronprinsessens besøg i Litauens hovedstad Vilnius finder sted fra den 30. september til den 1. oktober. På førstedagen vil Hendes Kongelige Højhed blive budt velkommen af Præsidenten og Fru Diana Nausėdienė på Præsidentpaladset i Vilnius. Efterfølgende møder Kronprinsessen premierminister Ingrida Šimonytė i den litauiske regeringsbygning, og senere samme dag vil Kronprinsessen og Fru Diana Nausėdienė åbne en ny, stor kunstudstilling med dansk guldalderkunst i hjertet af Vilnius. På Lithuanian National Museum of Art vil Kronprinsessen og Fru Diana Nausėdienė åbne et dansk-litauisk kunstseminar, og senere vil Hendes Kongelige Højhed og Fru Diana Nausėdienė besøge Vilnius’ gamle bydel. Om aftenen er der festkoncert med musikere fra Danmark, Estland, Letland og Litauen og efterfølgende middag på Den Danske Ambassade i Vilnius.

På andendagen åbner Hendes Kongelige Højhed en dansk-litauisk konference, der afholdes i forbindelse med en bogudgivelse, der markerer 100-året for etableringen af de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Litauen. Den officielle markering i Litauen slutter med, at Kronprinsessen åbner Senators' Passage på en markedsplads i Vilnius. Ved den lejlighed møder Hendes Kongelige Højhed danske soldater, der er udstationeret i Litauen.