H.K.H. Prins Henriks båre i Christian IX's Palæ, Amalienborg

Omkring Hans Kongelige Højhed Prins Henriks båre i Riddersalen i Christian IX’s Palæ, står fire ens gueridoner med kandelabre. Gueridonerne er i anledningen udlånt fra Rosenborg Slot.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

I 2000 var gueridonerne også udlånt ved en privat højtidelighed i Fredensborg Slotskirke i anledningen af Dronning Ingrids død. Ved Frederik 9.s castrum doloris i 1972, blev de brugt i Christiansborg Slotskirke.

Lysestagerne er ens, men har små nuancer. To er udført i 1733 og to er udført i 1736 og de blev lavet til Dronning Sophie Magdalenes søster, Hertuginde af Ostfriesland Sophie Caroline.

Båren er placeret på bukke, der er speciallavet til formålet af Kongehusets Snedkerværksted. Bukkene er lavet af Kalmar fyr fra Sverige. Låsepindene er lavet af tre forskellige slags træsorter. Den øverste låsepind er lavet af asketræ fra Fredensborg Slot, den midterste af buksbom fra Château de Cayx og den nederste fra Gråsten Slot.

På Prins Henriks båre ligger Prinsens eget flag med Prinsens våbenskjold. Omkring  båren står vagter, som stilles af værnepligtige gardere fra Den Kongelige Livgarde og værnepligtige gaster fra Kongeskibet Dannebrog. På hver vagt vil være to gardere, to gaster og en sergent fra Livgarden.