H.K.H. Prins Philip, Hertugen af Edinburgh

Den 17. april 2021 klokken 16.00 dansk tid bliver Hans Kongelige Højhed Prins Philip, Hertugen af Edinburgh begravet fra St. George's Chapel ved Windsor Castle. I den anledning flages der på halv på Amalienborg. Prinsen, der i mere end 73 år var gift med Hendes Majestæt Dronning Elizabeth II, var født som prins af Grækenland og Danmark. Ved begravelsen vil Prins Philips danske og græske dekorationer være placeret i kirken sammen med Prinsens dekorationer fra Storbritannien og Commonwealth-landene.

Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg ©

Hans Kongelige Højhed Prins Philip, Hertugen af Edinburgh blev tildelt Elefantordenen 16. november 1947. Som Ridder af Elefantorden fik Prins Philip sit våbenskjold ophængt i Ridderkapellet i Frederiksborg Slotskirke. Prins Philip var født som Prins af Grækenland og Danmark og førte indtil 1947 det græske kongelige våben. I perioden 1947-1949 førte Prins Philip det her viste våben. Det er det græske kongelige våben med et skjold indsat øverst til venstre med våbenet for hans oldemor på mødrene side, Prinsesse Alice, datter af Dronning Victoria. Prins Philips skjold holdes af to skjoldholdere. Til venstre Herkules fra det græske kongevåben og til højre en løve, der stammer fra våbenet for Prins Philips morfar, Prins Louis af Battenberg, senere Mountbatten. Denne løve har fået tilføjet en såkaldt skibskrone om halsen som en henvisning til Prins Philips karriere i den britiske flåde.

Skjoldet er kronet med en særlig krone og herover er en kongelig hjelm placeret. Fra hjelmen hænger et hjelmklæde i guld og hermelin. Dette hjelmklæde og den kongelige hjelm anvendes herudover kun af den britiske monark og af tronfølgeren. På hjelmen er der et såkaldt hjelmtegn, der består af sorte og hvide strudsefjer. Hjelmtegnet er også inspireret af Mountbattens våben. Om skjoldet ses Hosebåndsordenen med ordenens devise HONI SOIT QUI MAL Y PENSE (Skam få den, der tænker ilde derom). Prins Philip førte valgsproget ”God is my help”.

I 1949 fik Prins Philip et nyt våben, hvor skjoldet indeholdt våbenmærker for Danmark, Grækenland, Mountbatten og Edinburgh. Våbenets andre elementer forblev uændrede. Som traditionen er for Riddere af Elefantordenen blev det originale ridderskjold i kapellet ikke ændret i den anledning.

Foto: Kirsty O'connor/AFP/Ritzau Scanpix ©