Kronprinsfamiliens færøske nationaldragter

Kronprinsfamilien indleder den 23. august 2018 et firedages besøg på Færøerne med Kongeskibet Dannebrog. Deres Kongelige Højheder bærer i dag den færøske nationaldragt, som der er tradition for at have på ved festlige lejligheder.

Foto: Kongehuset ©

Den færøske nationaldragt bruges til forskellige højtidelige og festlige lejligheder som bryllup, konfirmationer, barnedåb og studenterfester. Nationaldragten kan også gå i arv fra familie til familie, ligesom mange også låner forskellige dele af hinanden, og sætter dem sammen til en komplet dragt. En dragt tager alt fra et par måneder til et år at lave.

Til mandens dragt hører hue, skjorte, vest med broderet forstykke, en mønstret eller ensfarvet åben striktrøje eller vadmelskofte, vadmelsbukser ned til knæene, lange strikkede uldsokker samt strømpebånd. Strømpebåndene er traditionelt lavet i det færøske flags farver, og i mandens vest, trøje og bukser er der sølvknapper. Til kvindens dragt hører strikket trøje, brystdug i velour, broderet eller vævet tørklæde og forklæde, vævet nederdel, bælte i velour og en sort kåbe. Traditionelt er kåben foret med sort silke, men der bliver også brugt andre farver. Kvindens sølvmaller, broche og bæltespænde er af sølv.

H.K.H. Kronprinsens nationaldragt blev i sin tid skænket af Færøernes landsstyre og Lagting. Vesten er rød, og farverne i broderiet er blomstret i blå nuancer med blade i forskellige grønne toner.​​​​​​ 

H.K.H. Kronprinsessens nationaldragt blev skænket af Færøernes landsstyre og Lagting i 2005, da Hendes Kongelige Højhed var på sit første besøg på Færøerne. Nationaldragten består af et forklæde og tørklæde af mørkegrønt uld med et margueritmønster. Den tilhørende strikkede trøje med snøreliv er i rødt og sort mønster. Sølvet er designet særligt til Kronprinsessen.

H.K.H. Prins Christians nationaldragt er en gave fra Tórshavn Kommune, og sølvet er en gave fra Færøernes landsstyre og Færøernes lagting. Vesten har et gammelt færøsk mønster og er rød med broderier i lilla og gule blomster med blade i forskellige grønne nuancer.

H.K.H. Prinsesse Isabellas dragt er en gave fra Sunda Kommune. Sølvet, der er en gave fra Færøernes landsstyre og Færøernes lagting, er i møntret ”Rigmor”, der er designet særligt til Prinsessen. Nationaldragten består af et forklæde, et tørklæde og en kyse i blå uld. Farverne i blomsterbroderiet er lilla, lyseblå, hvide og gule nuancer. Skørtet er mørkeblåt og rødt. 

H.K.H. Prins Vincents dragt er en gave fra Runavík Kommune, og sølvet er en gave fra Færøernes landsstyre og Færøernes lagting. Prinsens nationaldragt er kendetegnet ved en rød vest med et gammelt færøsk mønster. Farverne i broderiets blomster er blå og gule nuancer.

H.K.H. Prinsesse Josephines dragt er en gave fra Klaksvík Kommune. Sølvet, der er en gave fra Færøernes landsstyre og Færøernes lagting, er i mønstret ”Fía”, der er designet særligt til Prinsessen. Nationaldragten består af et forklæde, et tørklæde og en kyse af blå uld. Farverne i blomster-broderiet er i lyserøde, lyseblå, hvide og gule nuancer. Skørtet er mørkeblåt og rødt