Marselisborg Slot fremtidssikres

Foto: Peter Gramstrup Jensen ©

H.M. Dronningen modtog her til aften en helt særlig gave fra fire aarhusianske givere i anledning af Majestætens 50-års Regeringsjubilæum. Gaven består af en omfattende renovering og fremtidssikring af Marselisborg Slot og blev overrakt under Aarhus Kommunes officielle middag i anledning af Dronningens sommertogt i kommunen. De fire gavegivere er Salling Fondene, Holch Povlsen Foundation, Systematic og LINDBERG OPTIK, og gaven er på 40 millioner kroner.

Marselisborg Slot står overfor et større renoveringsprojekt, der etapevis over de kommende cirka ti år skal fremtidssikre slottet og haveområdet som kongelig residens og som offentlig slotshave, når den kongelige familie ikke opholder sig på slottet. Byens borgere og andre besøgende har gennem årene haft glæde af både slotshavens mange kunstværker men også de mange rosenbede og træer, og fremtidssikringen sørger for, at Marselisborg Slot og slotshaven også fremover bliver til glæde for offentligheden. Renoveringsprojektet påbegyndes i sensommeren 2023 og vil blandt andet omfatte en energioptimering af slottet, et nyt kobbertag, nye spir og vinduer samt en restaurering af havetrappen.

Marselisborg Slot blev opført i årene 1899-1902 og var en folkegave til Dronningens bedsteforældre, Prins Christian (10.) og Prinsesse Alexandrine, i anledning af det senere Kongepars bryllup i 1898. Efter Dronning Alexandrines død i 1952 overgik slottet til Frederik 9. og Dronning Ingrid, der 15 år senere stillede slottet til rådighed for Prinsesse Margrethe og Prins Henrik. Slottet blev ved samme lejlighed moderniseret af de midler, som parret havde fået i folkegave i anledning af deres bryllup. Siden har det aarhusianske slot dannet ramme om jul og påske for den kongelige familie.