Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2016

Kronprinsparrets Priser 2016 blev lørdag den 8. oktober uddelt i Musikteatret Holstebro. Formålet med prisuddelingen er henholdsvis at belønne og skabe fokus på ekstraordinære præsentationer eller initiativer indenfor socialt arbejde og dansk kultur.

Kronprinsparret var til stede ved prisuddelingen og uddelte Kronprinsparrets Sociale Pris, Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Stjernedryspriser.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Den landsdækkende organisation Børn, Unge & Sorg modtog Kronprinsparrets Sociale Pris 2016. Organisation tilbyder gratis rådgivning og specialiseret psykologisk behandling til børn og unge, der har mistet et nærtstående familiemedlem eller som lever sammen med alvorligt syge forældre eller søskende. Organisationen har afdelinger i København, Aarhus og Odense, hvor de blandt andet tilbyder gruppeterapi og individuel terapi til børn og unge under 28 år. Derudover har Børn, Unge & Sorg en række tilbud såsom brevkasse, chat og samtalegrupper bemandet af unge frivillige, der selv har mistet og for de flestes vedkommende selv fået hjælp i organisationen.

Kronprinsparrets Kulturpris
Ved prisuddelingen modtog filminstruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm Kronprinsparrets Kulturpris 2016. Tobias Lindholm arbejder ud fra filmkonceptet Reality Rules og skaber fiktionsfilm med dokumentariske virkemidler. Han står blandt andet bag både manuskript og instruktion af filmene R (i samarbejde med Michael Noer 2010), Kapringen (2012) og Krigen (2015).

Både modtageren af Kronprinsparrets Sociale Pris og Kronprinsparrets Kulturpris modtog hver en præmie på 500.000 kroner.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Modtagerne af Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2016 blev offentliggjort den 3. oktober. Ved Prisuddelingen modtog de deres priser på 50.000 kroner hver. Musiker og mundharpist Mathias Heise modtog prisen for sin musikalske indlevelsesevne, sin virtuositet på den kromatiske mundharpe og sin kunstneriske tilgang til egne kompositioner. Mathias Heise kom i 2015 som den første i Danmark ind på Rytmisk Konservatorium med mundharpe som hovedinstrument. Tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter modtager Kronprinsparrets Stjernedryspris som en anerkendelse af deres insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur. Søren Johansen og Sebastian Skovsted, der begge er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København er arkitekterne bag den unge tegnestue, der blev etableret i 2014.

Musikalske optrædener ved prisuddelingen
Modtagerne af Kronprinsparrets Priser 2016 blev hædret under prisuddelingen, der blev transmitteret direkte fra Musikteatret Holstebro på DR1. Værterne ved prisuddelingen var Kåre Quist og Stéphanie Surrugue. Udover selve prisuddelingen optrådte flere musikere, herunder modtager af Kronprinsparrets Stjernedryspris Mathias Heise med sit band Mathias Heise Quadrillion og Pernille Rosendahl.