Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2020

D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen uddelte den 31. oktober Kronprinsparrets Priser 2020 til ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde.

Foto: Simon Læssøe og Andrew Eccles ©

Prisuddelingen fandt sted på Værket i Randers. Her blev Kronprinsparrets Kulturpris uddelt til skuespiller Danica Curcic, mens den sociale organisation Kofoeds Skole modtog Kronprinsparrets Sociale Pris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til koreograf Sebastian Kloborg og den sociale organisation De Anbragtes Vilkår.

Ved ankomsten til Værket blev Kronprinsparret modtaget af direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen og kulturdirektør i DR Henrik Bo Nielsen. 8-årige Sidra Hajli overrakte blomster til Kronprinsessen. Kronprinsparret åbnede showet, der havde Stéphanie Surrugue og Kåre Quist som værter. På aftenen optrådte TV2, Hush, Barselona, Dopha, Jonah Blacksmith og Dreamers’ Circus.

Kronprinsparrets Kulturpris 
Skuespiller Danica Curcic modtog Kronprinsparrets Kulturpris og blev rost for sit store mod og sit kompromisløse kunstneriske bidrag. Prisen blev ledsaget af følgende ord fra Kronprinsen: ”Med en særlig fornemmelse for den menneskelige psyke kaster Danica Curcic sig ud i krævende roller, som hun formår at skildre komplekst og levende.” Danica Curcic engagerer sig blandt andet i dansk films vækstlag og i dansk performancekunst samtidig med, at hun spiller hovedroller i dansk film, teater og tv-serier. Danica Curcic har senest medvirket i filmen Undtagelsen af Jesper W. Nielsen (2020), og dette efterår har hun en hovedrolle i den internationale Netflix-serie Kastanjemanden.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Organisationen Kofoeds Skole modtog Kronprinsparrets Sociale Pris, og det var blandt andet skolens evne til at åbne sig for omverdenen gennem sine socialøkonomiske butikker, der blev fremhævet. Prisen blev ledsaget af følgende ord fra Kronprinsessen: ”Kofoeds Skole er et fyrtårn, der har genopfundet sig selv og viser vejen på det sociale område både nationalt og internationalt – og derfor fortjener de Kronprinsparrets Sociale Pris.” Kofoeds Skole blev etableret i 1928 for at hjælpe Københavns mange unge arbejdsløse mænd. I dag favner skolen langt bredere i forhold til både målgrupper, metoder og tilbud, men filosofien om hjælp til selvhjælp er stadig den samme. På skolen får langtidsledige, psykisk syge, misbrugere, unge hjemløse og udsatte grønlændere mulighed for at udvikle deres kompetencer på værksteder eller i undervisningstilbud, og samtidig bliver de del af et stærkt fællesskab. Dermed er de selv med til at skabe bedre muligheder for at komme i arbejde, få en bolig eller komme i behandling.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives til en kunstner med et særligt talent og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. Koreograf Sebastian Kloborg modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sin progressive og eksperimenterende tilgang til koreografi: ”Med sin insisteren på at ville fortælle historier gennem dansen og ved at samarbejde med andre kunstarter formår han at skabe plads til udvikling,” sagde Kronprinsessen i sin motivation. Organisationen De Anbragtes Vilkår modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris, og i forbindelse med prisoverrækkelsen fremhævede Kronprinsen fremhævede De Anbragtes Vilkår som en forening, der skaber forandring for anbragte børn og unge med udgangspunkt i de anbragtes egne stemmer og erfaringer: ”De er ambitiøse og viljestærke, når det handler om at skabe forandring. De lader alle relevante aktører og politikere vide, at det er tid til handling, og på den måde har de formået at positionere sig som en aktør, der bliver inddraget og lyttet til.”

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser: Kronprinsparrets Kulturpris på 500.000 kroner Kronprinsparrets Sociale Pris på 500.000 kroner Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris på 100.000 kroner Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris på 100.000 kroner. Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.