Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2021

Kunstnergruppen Superflex og den sociale organisation Mødrehjælpen blev hædret, da Kronprinsparret lørdag aften uddelte priser i Vejle.

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 25. september 2021 hyldet i Vejle Musikteater, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt. Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale organisation Mødrehjælpen, mens kunstnergruppen Superflex modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til den sociale indsats RedenUng samt producer, sangskriver og sanger Erika de Casier.

Kronprinsparrets Kulturpris
Da H.K.H. Kronprinsen overrakte prisen til Superflex fremhævede Kronprinsen deres evne til at stille kritiske spørgsmål og komme med nye inspirerende løsninger til nogle af samfundets store udfordringer. I sin motivation til kunstnergruppen sagde Hans Kongelige Højhed blandt andet: ”De er toneangivende inden for det kunstneriske felt og sætter gennem kunsten vigtige emner som bæredygtighed, andre arters liv og klimaudfordringer til debat både her i landet og internationalt. De er et sandt eksempel på en gruppe af kunstnere, der vil ændre verden gennem deres kunstneriske virke.”

Superflex, der består af kunstnerne Jakob Fenger, Rasmus Rosengren Nielsen og Bjørnstjerne Reuter Christiansen blev dannet i 1993. Et af deres første store projekter var Supergas/Biogas, der blev iværksat i 1996-97. Her blev der, for at vise hvordan man kan øge levestandarden på en bæredygtig måde, bygget biogasanlæg i fattige områder - først i Tanzania og senere også i blandt andet Zanzibar, Mexico og Cambodia. Siden da har det været gennemgående for deres projekter at arbejde med aktører på tværs af fagfelter for at belyse og skabe alternative løsninger på nogle af verdens store problemstillinger. Et af deres seneste projekter er SuperRev. Her udarbejder Superflex sammen med en række forskere en masterplan for at genetablere og styrke biodiversiteten i havet. Blandt andet skal et min. 55 km2 rev placeres ud for den danske kyst.

Kronprinsparrets Sociale Pris
”Mødrehjælpen har på beundringsværdig vis evnet at følge med skiftende tiders behov - og ikke mindst skiftende syn på graviditet, moderskab, fædre og familie. Med en stor styrke af både frivillige og fagligt uddannede står Mødrehjælpen hver dag klar i alle dele af landet til at tage imod sårbare gravide og børnefamilier og løfte den sag, de er sat i verden for.” Sådan sagde H.K.H. Kronprinsessen i sin motivationstale til Mødrehjælpen. Her blev organisationens evne til at række ud og engagere nye typer af samarbejdspartnere også fremhævet.

Mødrehjælpen har rødder i forskellige foreninger for dårligt stillede kvinder helt tilbage fra 1905, men blev oprettet som selvejende institution i 1983. De tilbyder retshjælp, skilsmisserådgivning og rådgivning til unge forældre, ligesom de hvert år uddeler julehjælp til trængte familier. Samtidig arbejder Mødrehjælpen politisk for at sikre en lovgivning, der forbedrer vilkårene for enlige forældre, gravide og børnefamilier. Udover disse indsatser har organisationen over hele landet etableret genbrugsbutikker, der sælger børnetøj og -udstyr. Overskuddet går til at styrke arbejdet med sårbare børnefamilier og gravide.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner med et særligt talent og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde.

Producer, sangskriver og sanger Erika de Casier modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sin nyskabende tilgang til musikken og for at turde gå sine egne veje: ”Hun har ikke ventet på at blive opdaget eller ladet sig forme af andre, men er på egne præmisser draget ud i verden med sin musik og indtager lige nu den internationale musikscene,” sagde Kronprinsessen blandt andet i sin motivation.

RedenUng modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for den særlige rådgivning, de tilbyder unge, der sugar-dater. Kronprinsen fremhævede blandt andet indsatsens måde at møde nutidens unge i deres virkelighed og tilbyde dem et åbent rum uden fordømmelse: ”RedenUng tager de unge, der sugar-dater, alvorligt, og rummer dem i spørgsmål, de ikke kan dele med andre. Gennem deres rådgivning får RedenUng de unge til at mærke efter og blive opmærksomme på, hvordan de kan sætte grænser og passe på sig selv.”

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på DRTV. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden. Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.