Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2022

Teaterinstruktør Tue Biering og den sociale organisation GAME blev hyldet ved Kronprinsparrets Priser 2022 i Ringsted.

Foto: Bikubenfonden/Natascha Thiara Rydvald/Rasmus Sigvaldi ©️

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 5. november 2022 hædret i Ringsted Kongrescenter til årets uddeling af Kronprinsparrets Priser. Her gik Kronprinsparrets Sociale Pris til den sociale organisation GAME, og teaterinstruktør Tue Biering modtog Kronprinsparrets Kulturpris. Organisationen Social Sundhed og komponist og cellist Josefine Opsahl fik Kronprinsparrets to Stjernedryspriser.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Den sociale organisation GAME modtog i år Kronprinsparrets Sociale Pris. Motivationen for valget af GAME lød således fra Hans Kongelige Højhed Kronprinsen: ”GAME har med udgangspunkt i gadeidrætten løftet socialt arbejde på en ny og inspirerende måde. De har med deres GAME Streetmekka’er og uddannelsen af GAME Playmakere skabt et cool og attraktivt omdrejningspunkt for positive og stærke fællesskaber, der når børn og unge, som ellers falder uden for det etablerede foreningsliv.”

GAME arrangerer træning og turneringer i forskellige former for gadeidræt i almene boligområder over hele Danmark og i Streetmekkaer i Esbjerg, København, Viborg og Aalborg. Organisationen uddanner frivillige unge fra boligområderne til at være såkaldte GAME Playmakers, som derefter driver de lokale street events og træninger for lokale børn. Ud over Danmark arbejder GAME også i blandt andet Libanon, Tunesien, Jordan, Somaliland, Kenya og Ghana og er på vej til at etablere sig i både Grønland og Norge. Gadeidræt er en af de hurtigst voksende idrætter i Danmark og har vist sit potentiale til at få flere børn og unge med i aktive fællesskaber, herunder idrætsuvante børn og unge, der ikke finder vej ind i idrætsforeninger, eller som falder ud af foreningsidrætten. 

Kronprinsparrets Kulturpris
Om dette års vinder af Kronprinsparrets Kulturpris, teaterinstruktør Tue Biering, sagde Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen i motivationstalen: ”Tue Bierings kunst vidner om en utrættelig trang til at stille svære og vigtige spørgsmål til det samfund, vi lever i. Han viser os, hvordan kunst og kultur kan bidrage til vores forståelse af de forud indtagelser, vi har, og han insisterer på at eksponere os for dem, så vi kan øve os i at møde hinanden mere fordomsfrit.”

Tue Biering er udover at være teaterinstruktør også kunstnerisk leder af teaterkompagniet Fix&Foxy, hvis værker er eksperimenterende i sin form. I 2014 opsatte Fix&Foxy eksempelvis en version af Ibsens ’Et Dukkehjem’, som foregik rundt omkring i københavnske lejligheder med beboerne i hovedrollerne. Netop grebet med at invitere de mennesker, som forestillingen handler om, på scenen blandt professionelle skuespillere er tilbagevendende – senest i korværket ’Stille Slag’, hvor tidligere indsatte var med til at sætte lyd på de følelser, der rammer mennesker i isolationsfængsling.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner, som har vist mod til at gå nye veje inden for sit kunstneriske felt, og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde.

Cellist og komponist Josefine Opsahl modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sin nysgerrige og grænsesøgende tilgang til musikken og for at præsentere den klassiske musik på nye, inspirerende måder: ”Rodfæstet i den klassiske tradition slipper hun fantasien løs mellem den akustiske og elektroniske verden og går nye veje. Resultatet er en legende, følelsesladet, intuitiv og dragende musikalsk oplevelse,” sagde Kronprinsen i sin motivation.

Organisationen Social Sundhed modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for deres arbejde med at styrke udsatte menneskers evne til at tage hånd om egen sundhed og samtidig uddanne fremtidens sundhedspersonale: ”I Social Sundhed ledsager frivillige sundhedsfaglige studerende nogle af de mest udsatte mennesker igennem sundhedssystemet. De sætter sig på samme side af bordet som dem og er med til at skabe forståelse og tryghed og nedbryde mulige barrierer. Gevinsten er ikke kun til at mærke for det enkelte menneske, men også for de sundhedsfaglige studerende,” sagde Kronprinsessen i sin motivationstale.

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på DRTV. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden. Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.