Ny litteraturpris bærer Prins Henriks navn

”Prins Henrik Prisen” er navnet på en ny lyrikpris, der har til formål at anerkende danske digtere. Prisen omfatter en bronzestatuette af Prinsens skulptur "Fabeldyr" samt et beløb på 300.000 kroner, og prisen bliver således beløbsmæssigt den største danske litteraturpris. H.M. Dronningen vil overrække den nye lyrikpris til den første modtager på Prinsens fødselsdag den 11. juni 2022.

Foto: Tina Lorien ©

Prins Henrik beskæftigede sig gennem livet aktivt med en række kunstneriske udtryksformer, både som digter og skulptør. Fra 1982 til 2014 udgav Prinsen en række digtsamlinger, og flere af Prinsens skulpturer er opstillet rundt omkring i Danmark. Blandt andet i slotshaverne på Marselisborg Slot og Fredensborg Slot. I kraft af Prinsens personlige og livslange interesse for kunst, herunder særligt digtekunsten, har H.M. Dronningen givet tilladelse til, at lyrikprisen opkaldes efter Prinsen.

Lyrikprisen består af en bronzestatuette af Prinsens egen skulptur ”Fabeldyr”, der er fra 2015, samt et beløb på 300.000 kroner, som er sponsoreret af AVK Holding. Det er beløbets størrelse, der gør, at ”Prins Henrik Prisen” bliver den største litteraturpris i Danmark. Prisen er en hyldest til poesien og dens betydning for dansk litteratur, og hædersbevisningen gives til en etableret dansk digter, der har bidraget særligt til dette fagområde.

Overrækkelsen vil finde sted på Prinsens fødselsdag den 11. juni 2022. Dronningen har i den anledning sagt ja til at overrække statuetten til prismodtageren.

Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til prisen, og det er samtidig disse to foreninger, der har nedsat en uafhængig jury, som skal kåre vinderen. Den uafhængige jury består af de to forfattere Signe Gjessing og Morten Søndergaard samt lektor på institut for Kommunikation og Kultur på Aarhus Universitet Jørn Erslev Andersen.

Presseinformation

Presseinvitation til prisuddelingen udsendes særskilt nogle uger inden arrangementet i juni måned.